Ιωαννινα

Ζιώνα Συρράκου (σιάβα)

Παραδοσιακό άλειμμα για ψωμί ή παξιμάδι.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Ζιώνα Συρράκου (σιάβα)
Πριν τη μαγειρική...

Στην ορεινή περιοχή του Συρράκου, η κτηνοτροφία ήταν κάποτε το κύριο μέσο επιβίωσης. Από τα πολυπληθή κοπάδια τους, έπαιρναν πρώτες ύλες για την καθημερινή διατροφή τους, αλλά και υψηλής ποιότητας πρόβειο μαλλί που έγινε η βάση για την ανάπτυξη της τοπικής υφαντουργίας. Με αυτό, οι Συρρακιώτες έφτιαχναν τις, αδιαπέραστες από το κρύο και τη βροχή, μάλλινες κάπες που έκαναν το μικρό βλαχοχώρι γνωστό σε όλη την Ευρώπη.

Ζιωνα Συρρακου (σιαβα)

Υλικά

Για την παρασκευή της παραδοσιακής ζιώνας Συρράκου, ο αρωματισμός του βουτύρου γινόταν με αποξηραμένο μελίλωτο, ένα βότανο της περιοχής που είναι γνωστό και ως «νυχάκι». Αν δεν βρούμε μελίλωτο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο αρωματικό βότανο, όπως είναι η αρμπαρόριζα.

  • 250 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • 5 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μελίλωτος αποξηραμένος
  • 1 πρέζα αλάτι

Σημείωση: Όταν λέμε 1 πρέζα αλάτι, εννοούμε όσο πιάνουμε με τα 3 δάχτυλα ενωμένα.

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον αποξηραμένο μελίλωτο και ανακατεύουμε ξανά.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοψηθεί μέχρι το βούτυρο να βγει στην επιφάνεια. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το βούτυρο με ένα κουτάλι και το άλειμμα είναι έτοιμο.
  4. Σερβίρουμε τη ζιώνα ζεστή, επάνω σε φέτες από φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Αυτή η παραδοσιακή συρρακιώτικη λιχουδιά είναι ό,τι πρέπει για ένα δυναμωτικό πρωινό γεύμα. Ειδικά όταν βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Μετά τη μαγειρική...

Το Συρράκο, μοιάζει σαν να είναι γαντζωμένο στην πλαγιά πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Χρούσια. Σήμερα, είναι ένας προστατευμένος παραδοσιακός οικισμός όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μηχανοκίνητα οχήματα. Περνώντας την πύλη του ιστορικού χωριού, βυθιζόμαστε λίγο-λίγο σε ένα επιβλητικό γκρίζο σύμπλεγμα από πετρόκτιστα σπίτια και λιθόστρωτα καλντερίμια, όπου ο χρόνος μοιάζει σταματημένος στο χθες.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...