Πρεβεζα

Ζάρκο (γυμνή γαλατόπιτα)

Παραδοσιακή ηπειρώτικη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Ζάρκο (γυμνή γαλατόπιτα)
Πριν τη μαγειρική...

Ζάρκος είναι ο «γυμνός» στη ντόπια ηπειρώτικη διάλεκτο. Γι’ αυτό και σε πολλά μέρη της Ηπείρου, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τις λέξεις ζάρκο ή ζαρκόπιτα για να περιγράψουν κάποιες από τις δεκάδες πίτες χωρίς φύλλο (δηλαδή γυμνές) που περιλαμβάνει το παραδοσιακό συνταγολόγιο του τόπου τους. Μια τέτοια είναι και αυτή η γαλατόπιτα, ένα πολύ «χωριάτικο» γλυκό ταψιού.

Ζαρκο (γυμνη γαλατοπιτα)

Υλικά

Το ζάρκο οφείλει το πλούσιο άρωμα και τη γεμάτη γεύση του στις αγνές πρώτες ύλες, το πρόβειο γάλα και βούτυρο. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και με αγελαδινό, αλλά αν θέλουμε να γευτούμε την αυθεντική ηπειρώτικη γυμνή γαλατόπιτα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό,τι πλησιέστερο στα αυθεντικά υλικά.

 • 3 κ. γάλα πρόβειο ή ανάμικτο με κατσικίσιο
 • 250 γρ. ζάχαρη
 • 380 γρ. καλαμποκάλευρο
 • 6 αυγά
 • 200 γρ. βούτυρο πρόβειο
 • Νερό (όσο χρειαστεί)
 • Αλάτι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

 1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το γάλα, το καλαμποκάλευρο, τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
 2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
 3. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και απλώνουμε ομοιόμορφα τον χυλό.
 4. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
 5. Αφήνουμε το ζάρκο να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Η γυμνή γαλατόπιτα είναι ένα πολύ απλό (ανακατεύουμε και ψήνουμε) και νόστιμο γλυκό, ιδανικό για ένα δυναμωτικό πρωινό γεύμα, αλλά και για ένα ντελικάτο επιδόρπιο.

Μετά τη μαγειρική...

Ακολουθώντας τις πεζοπορικές διαδρομές της ορεινής Ηπείρου, συναντάμε πολλά από τα περίφημα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που εξασφάλιζαν στους ντόπιους το πέρασμα πάνω από τα ορμητικά ποτάμια της περιοχής. Τα έφτιαχναν ομάδες πλανόδιων μαστόρων και χτιστών από τα λεγόμενα Μαστοροχώρια. Μάλιστα, συνεννοούνταν στη δική τους ιδιαίτερη διάλεκτο, τα κουδαρίτικα, για να κρατήσουν τα μυστικά της περιζήτητης τέχνης τους κρυφά.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...