Μετσοβο

Βλάχικη κοτόπιτα Μετσόβου

Παραδοσιακή πίτα των Βλάχων του Μετσόβου με ντόπιο κοτόπουλο και μυρωδικά.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Βλάχικη κοτόπιτα Μετσόβου
Πριν τη μαγειρική...

Στο Μέτσοβο του παλιού καιρού, κάθε σπίτι είχε τις δικές του κότες για να προμηθεύεται τα πολύτιμα για την ηπειρώτικη διατροφή αυγά. Εκείνα τα κοτόπουλα και τα αυγά ελάχιστη σχέση είχαν με αυτά που βρίσκουμε σήμερα, αφού οι τροφές των πουλερικών ήταν φυσικές και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό η βλάχικη κοτόπιτα ήταν ένα από τα καλύτερα και πιο δυναμωτικά γεύματα για τους Ηπειρώτες κατά τη διάρκεια του μακρύ βαρύ χειμώνα.

Βλαχικη κοτοπιτα Μετσοβου

Υλικά

Εάν βρούμε χωριάτικο κοτόπουλο, η κοτόπιτα θα είναι πιο κοντά στην παραδοσιακή, αλλά και πιο θρεπτική. Μπορούμε, όμως, να συμβιβαστούμε με ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που διαθέτει κάποια από τα θρεπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του χωριάτικου. Το επιπλέον όφελος είναι ότι θα πάρουμε έναν πολύ πιο πλούσιο ζωμό από του «βιομηχανικού» κοτόπουλου, ώστε να κάνουμε μια πεντανόστιμη σούπα ή να τον καταψύξουμε σε κυβάκια για μελλοντική χρήση.

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. νερό, χλιαρό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ξύδι

Για τον ζωμό και τη γέμιση:

  • 1-1 ½ κιλό κοτόπουλο χωριάτικο
  • 1 αρωματικό μπουκέτο (1 σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο με 4 καρφάκια γαρύφαλλο επάνω, 1 καρότο, 1 φύλλο δάφνης, λίγοι κόκκοι πιπεριού ολόκληροι)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. φέτα, τριμμένη (ή 75 γρ. φέτα και 75 γρ. μετσοβόνε)
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
  • 75 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 αυγά
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Σημείωση: Για το αρωματικό μπουκέτο, χρειαζόμαστε ένα κομμάτι τουλπάνι και σπάγγο.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε τα υλικά για το φύλλο εκτός από το νερό (αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο και ξύδι) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
  2. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 7 ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε 7 λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
  3. Σε ένα τουλπάνι, κλείνουμε με σπάγγο τα υλικά για το αρωματικό μπουκέτο (1 σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο με 4 καρφάκια γαρύφαλλο επάνω, 1 καρότο, 1 φύλλο δάφνης, λίγοι κόκκοι πιπεριού ολόκληροι).
  4. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βράζουμε σε νερό το κοτόπουλο, το αρωματικό μπουκέτο, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι.
  5. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το βγάζουμε χωρίς να σβήσουμε τη φωτιά, αφαιρούμε την πέτσα, το ξεψαχνίζουμε και αφήνουμε το ψαχνό στην άκρη. Παράλληλα, αφήνουμε τον ζωμό να βράσει μέχρι να μειωθεί στο 1/10 της αρχικής ποσότητας. Όταν είναι έτοιμος, σουρώνουμε και τον φυλάμε για κάποιο άλλο φαγητό.
  6. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λάδι και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πράσα για λίγα λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ψαχνό από το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Όταν το κοτόπουλο έχει κρυώσει, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  9. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, στρώνουμε ένα φύλλο, βουτυρώνουμε και επαναλαμβάνουμε για 3 ακόμα φύλλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και στρώνουμε τα 3 τελευταία φύλλα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
  10. Χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια χαράζοντάς την. Ραντίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο νερό και ξύδι.
  11. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
  12. Αφήνουμε την κοτόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτή η μοναδική παραδοσιακή κοτόπιτα με το τραγανό φύλλο και τη γεμάτη γεύση και ουσία γέμιση είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα, κατάλληλο για πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Μετά τη μαγειρική...

Τα αστείρευτα ορμητικά νερά των ποταμών και των ρεμάτων της ορεινής Ηπείρου κινούσαν για αιώνες τους νερόμυλους, όπου οι ντόπιοι άλεθαν τα δημητριακά τους για να πάρουν το πολύτιμο για την επιβίωσή τους αλεύρι. Ακολουθώντας το λιθόστρωτο μονοπάτι από το Μέτσοβο για τη Μονή της Παναγίας, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, συναντάμε τον παραδοσιακό Νερόμυλο του Γκίνα με τα αυλάκια, το μαντάνι και τη ντριστέλα του.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...