Ιωαννινα

Βατραχοπόδαρα

Παραδοσιακός μεζές της πλούσιας «λιμνήσια» γαστρονομικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Βατραχοπόδαρα
Πριν τη μαγειρική...

Τα βατραχοπόδαρα είναι ένα πιάτο συνυφασμένο με τη λίμνη Παμβώτιδα και το θρυλικό νησάκι της που πρωτοκατοικήθηκε από μοναχούς τον 13ο αιώνα. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, οι επόμενοι κάτοικοι του νησιού ήταν Μανιάτες, τους οποίους έφερε ως συνοδεία κάποιος Τούρκος πασάς. Άριστοι γνώστες του ψαρέματος, οι νεοφερμένοι έποικοι καθιέρωσαν τις «λιμνήσιες» νοστιμιές στην παραδοσιακή γιαννιώτικη κουζίνα.

Βατραχοποδαρα

Υλικά

Τα βατραχοπόδαρα τα βρίσκουμε σε καταστήματα με κατεψυγμένα είδη. Αυτή η κλασική συνταγή προτείνει το πανάρισμα με ένα λιτό κουρκούτι, αλλά μπορούμε πάντα να το αντικαταστήσουμε με το μείγμα που μας αρέσει.

 • 250 γρ. βατραχοπόδαρα αποψυγμένα
 • Αλάτι (κατά προτίμηση)
 • 3 αυγά
 • 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
 • Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

 1. Αλατίζουμε τα βατραχοπόδαρα.
 2. Σε ένα δοχείο, ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
 3. Σε ένα άλλο δοχείο, χτυπάμε καλά τα αυγά.
 4. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε όσο ελαιόλαδο χρειάζεται για το τηγάνισμα μέχρι να «κάψει».
 5. Όταν είναι έτοιμο, βουτάμε ένα ποδαράκι στα αυγά και μετά στο σιμιγδάλι για να παναριστεί. Το ρίχνουμε στο τηγάνι και επαναλαμβάνουμε με όσα ποδαράκια χωράνε χωρίς να στριμώχνονται (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού). Τηγανίζουμε για 2 περίπου λεπτά, γυρίζουμε τα ποδαράκια και τηγανίζουμε για 2 λεπτά ακόμα (4 λεπτά συνολικά). Όταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το λάδι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα ποδαράκια.
 6. Σερβίρουμε την κάθε τηγανιά αμέσως μόλις στραγγίσει για να απολαύσουμε τα βατραχοπόδαρα ζεστά.

Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, τα βατραχοπόδαρα θεωρούνται εκλεκτός μεζές και υπάρχουν μαρτυρίες για Γάλλους τουρίστες που έφευγαν από τα Ιωάννινα με τσουβάλια ολόκληρα! Σε πολλούς μπορεί να μοιάζουν λίγο «εξωτικά», αλλά όποιος απολαύσει το τσιπουράκι του δίπλα στη λίμνη, δύσκολα αντιστέκεται σε μια δοκιμή.

Μετά τη μαγειρική...

Η ιστορία της Λίμνης Παμβώτιδας είναι συνυφασμένη με τα χρόνια της κυριαρχίας του θρυλικού Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Στα νερά της βρήκε τραγικό τέλος, μετά από εντολή του Αλή, η Κυρά Φροσύνη, μία από τις πιο μυθιστορηματικές φιγούρες της προφορικής ιστορίας του τόπου. Και στη θερινή κατοικία του, στο νησάκι της λίμνης, δολοφονήθηκε ο ίδιος ο Αλή Πασάς μετά τη σύγκρουσή του με την ηγεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...