Μετσοβο

Τζάμα ντι γίνου (ζωμός κρασιού)

Παραδοσιακός βλάχικος γλυκός ζωμός που «ζωντανεύει» το μπαγιάτικο ψωμί.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τζάμα ντι γίνου (ζωμός κρασιού)
Πριν τη μαγειρική...

Το Μέτσοβο είναι ένα από τα ιστορικά βλαχοχώρια της Ελλάδας και αυτή η πολιτισμική κληρονομιά είναι διάχυτη στις παραδόσεις της περιοχής. Στην τοπική βλάχικη διάλεκτο, “τζάμα” σημαίνει ζωμός και “γίνου” είναι το κρασί. Οι ντόπιοι συνήθιζαν να φτιάχνουν και άλλα παρόμοια γρήγορα γεύματα (ζωμούς). Για παράδειγμα, μούσκευαν ξερό τυρί και ψωμί μέσα σε βραστό νερό ή ξεροκόμματα μέσα σε ζωμό από κρεμμύδια και μπαχαρικά.

Τζαμα ντι γινου (ζωμοΣ κρασιου)

Υλικά

Ο ζωμός από κρασί ήταν ένας τρόπος να αξιοποιηθεί το μπαγιάτικο ψωμί, αλλά μπορεί να συνδυαστεί πολύ ωραία με φρέσκο προζυμένιο ψωμί ή παξιμάδια.

  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Ζάχαρη (κατά προτίμηση)
  • 1 φρατζόλα ψωμί με προζύμι, μπαγιάτικο
  • Κανέλα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το κρασί μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  2. Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια, τα περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό και τα αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Πασπαλίζουμε τα νωπά ψωμάκια με κανέλα και σερβίρουμε.

Το τζάμα ντι γίνου (ή κρασότριφτα) είναι ένα πολύ απλό, αλλά και ευφάνταστο έδεσμα. Είναι και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρηματικότητας με την οποία οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών αξιοποιούσαν και το παραμικρό υλικό για τη διατροφή τους, αλλά και να κάνουν ένα φτωχικό γεύμα πιο γευστικό.

Μετά τη μαγειρική...

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Μέτσοβο, στο χωριό Μηλιά, βρίσκεται μία από τις εισόδους στην ξακουστή Βάλια Κάλντα (ζεστή κοιλάδα), έναν από τους παρθένους Εθνικούς Δρυμούς της Ευρώπης. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες φυσιολάτρες ακολουθούν τις πεζοπορικές διαδρομές που διασχίζουν την απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή για να θαυμάσουν τους ανεκτίμητους φυσικούς θησαυρούς και να περάσουν τη βραδιά σε κάποιο από τα ορεινά καταφύγιά της.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...