Ιωαννινα

Τσουκνιδόπιτα

Παραδοσιακή ηπειρώτικη τσουκνιδόπιτα χωρίς φύλλο.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τσουκνιδόπιτα
Πριν τη μαγειρική...

Όσο επώδυνο είναι το τσίμπημά της τσουκνίδας, τόσο γλυκιά είναι η γεύση και ωφέλιμη η δράση της. Επίσης, είναι ένα αγριόχορτο που βρισκόταν πάντα σε αφθονία σε οροπέδια και βουνοπλαγιές για αρκετούς μήνες του χρόνου. Γι’ αυτό και συναντάμε διάφορες πίτες με βασικό υλικό την τσουκνίδα σε όλες τις ορεινές περιοχές και σε πολλές παραλλαγές. Αυτή η εκδοχή είναι μια απλή χορτόπιτα χωρίς φύλλο, χαρακτηριστική της ηπειρώτικης κουζίνας.

Τσουκνιδοπιτα

Υλικά

Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί παντού και συνήθως μαζεύεται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο. Για να την μαζέψουμε, πρέπει να βρεθούμε εκτός αστικού περιβάλλοντος και πάντα με γάντια κήπου ή καθαριότητας ώστε να μην τσιμπηθούμε. Πλέον, πάντως, τη βρίσκουμε συχνά και στη λαϊκή αγορά, σε ματσάκια.

 • 1κ. τσουκνίδες
 • 500 γρ. διάφορα χορταρικά
 • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
 • 1 κ. καλαμποκάλευρο
 • Ελαιόλαδο (για το ταψί)
 • Νερό (όσο χρειαστεί)
 • Αλάτι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

 1. Πλένουμε καλά τα χορταρικά, αφήνοντάς τα μέσα σε νερό για λίγα λεπτά και αλλάζοντάς το 3-4 φορές, μέχρι να βγει καθαρό. Ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
 2. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε νερό και ζεματίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα τις τσουκνίδες.
 3. Ψιλοκόβουμε τις τσουκνίδες και τα υπόλοιπα χορταρικά μέσα σε ένα δοχείο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
 4. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
 5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
 6. Αλείφουμε ένα ρηχό ταψί με ελαιόλαδο, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των χορταρικών και από πάνω ρίχνουμε τον χυλό έτσι ώστε να απλωθεί παντού.
 7. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
 8. Αφήνουμε την τσουκνιδόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτή η ιδιαίτερη ζυμαρόπιτα ψηνόταν στην παραδοσιακή γάστρα (πυρωμένος θόλος σκεπασμένος με κάρβουνα και στάχτη), η οποία χρησίμευε ως φορητός φούρνος για τις πολυήμερες μετακινήσεις των ανθρώπων. Και ψημένη στον φούρνο, όμως, παραμένει μία από τις πιο θρεπτικές πίτες της ηπειρώτικης κουζίνας.

Μετά τη μαγειρική...

Στις εσχατιές του Ανατολικού Ζαγορίου, δίπλα στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, βρίσκεται ένα χωριό που κόβεται στα δύο από τα ορμητικά νερά του Αώου. Η Βοβούσα, βαφτισμένη έτσι από τη βουή του διερχόμενου ποταμού, αποτελείται από δύο πανέμορφες γειτονιές, οι οποίες γίνονται μία χάρη σε ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι που ενώνει τις δύο όχθες και τις ζωές των ντόπιων εδώ και σχεδόν 3 αιώνες, από το 1748!

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...