ΗπειροΣ

Τσιζκέικ με πρόβειο γιαούρτι και φρούτα

Παραλλαγή του δημοφιλούς γλυκού ψυγείου με παραδοσιακό ηπειρώτικο πρόβειο γιαούρτι.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τσιζκέικ με πρόβειο γιαούρτι και φρούτα
Πριν τη μαγειρική...

Το πιο κοντινό γλυκό σε τσιζκέικ στην ηπειρώτικη παραδοσιακή κουζίνα ήταν το κουσμερί των ελληνόφωνων Ρωμανιωτών Εβραίων που κατοικούσαν κυρίως στα αστικά κέντρα της περιοχής (Πρέβεζα, Άρτα, Ιωάννινα). Αυτό το πιο σύγχρονο τσιζκέικ ακουμπάει ελαφρώς στην ηπειρώτικη παράδοση μέσω του αυθεντικού πρόβειου γιαουρτιού που δεν έλειπε κάποτε από κανένα ορεινό νοικοκυριό.

Τσιζκεικ με προβειο γιαουρτι και φρουτα

Υλικά

  • 200 γρ. μπισκότα χωρίς γλουτένη
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. καρύδα αποξηραμένη
  • 1 κιλό γιαούρτι πρόβειο
  • 1 κονσέρβα κομπόστα φρούτων
  • 1 φλιτζάνι χυμό από την κονσέρβα
  • 25 γρ. ζελατίνη σε σκόνη (ή σε φύλλα)
  • Νερό (για τη ζελατίνη)
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη ή φρουκτόζη
  • 1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη

Σημείωση: Μία κονσέρβα φρούτων (π.χ. βερίκοκα σε φυσικό χυμό) περιέχει περίπου 825 γρ φρούτα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αντίστοιχη ποσότητα φρέσκων ή κατεψυγμένων μούρων.

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα χτυπάμε προσεκτικά, ώστε να σπάσουν σε κομματάκια και όχι να γίνουν σκόνη. Εναλλακτικά, τα κλείνουμε σε μια σακούλα φαγητού και τα πιέζουμε με τον πλάστη ώσπου να σπάσουν όλα.
  2. Σε ένα δοχείο, ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα με την καρύδα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή σε ένα βαθύ ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των μπισκότων πιέζοντας την επιφάνεια για να μη μείνουν κενά.
  4. Σε ένα φλιτζάνι, ρίχνουμε τη σκόνη ζελατίνης και λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Εάν χρησιμοποιούμε φύλλα ζελατίνης, τα μαλακώνουμε πρώτα σε κρύο νερό, στραγγίζουμε με τα χέρια και τα διαλύουμε σε ζεστό νερό.
  5. Σε ένα σουρωτήρι, στραγγίζουμε τα φρούτα. Κρατάμε το χυμό στην άκρη και κόβουμε τα φρούτα σε μικρές φέτες.
  6. Σε ένα δοχείο, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει.
  7. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το γιαούρτι, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τον χυμό φρούτων και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για λίγη ώρα.
  8. Μόλις το μείγμα του γιαουρτιού αρχίσει να πήζει, ρίχνουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και την χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε πάλι το μείγμα στην άκρη μέχρι να πήξει.
  9. Μόλις πήξει, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί πάνω από τη βάση με τα μπισκότα. Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
  10. Το άλλο πρωί, αφαιρούμε τη μεμβράνη και σερβίρουμε το τσιζκέικ.

Δεν υπάρχει κανείς που να μην αγαπάει το τσιζκέικ σε όλες τις εκδοχές του. Το ίδιο απολαυστική είναι και αυτή η παραλλαγή, που μας ταξιδεύει στην ορεινή Ήπειρο μέσα από πιο σύγχρονα γευστικά μονοπάτια.

Μετά τη μαγειρική...

Μέσα στην παλιά καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, συναντάμε ένα τμήμα της άλλοτε ακμάζουσας συνοικίας των Ρωμανιωτών Εβραίων. Εκεί βρίσκεται και το σημαντικότερο ζωντανό μνημείο της μακραίωνης παρουσίας τους στην πόλη μέχρι τον αφανισμό τους από τη ναζιστική λαίλαπα. Η συναγωγή Kahal Kadosh Yashan μετράει σχεδόν 200 χρόνια ζωής και είναι μία από τις παλιότερες και μεγαλύτερες της Ελλάδας.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...