ΗπειροΣ

Τραχανόσουπα με μανιτάρια

Η παραδοσιακή σούπα εμπλουτισμένη με τα αρώματα των μανιταριών του βουνού.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τραχανόσουπα με μανιτάρια
Πριν τη μαγειρική...

Τα μανιτάρια αποτελούσαν ανέκαθεν πολύτιμη πρώτη ύλη για τους ανθρώπους του βουνού που αναζητούσαν μέρος της τροφής τους στην άγρια φύση. Μοναδικό μεινονέκτημά τους, ότι αρκετά είδη είναι άκρως επικίνδυνα για όποιον δεν τα γνωρίζει. Εξού και η λαϊκή παροιμία «χόρτα όσα βρεις και μανιτάρια όσα ξέρεις». Είναι πιθανόν οι ηπειρώτισσες του παλιού καιρού να χρησιμοποιούσαν λίγα είδη άγριων μανιταριών για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Σήμερα, που δεν χρειάζεται να τα μαζέψουμε μόνοι μας, μπορούμε να επιλέξουμε πολλά ενδιαφέροντα είδη μανιταριών για γήινα πιάτα όπως αυτή η σούπα.

Τραχανοσουπα με μανιταρια

Υλικά

Αν και μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε δυο-τρία από τα είδη μανιταριών που βρίσκονται σχετικά εύκολα, αξίζει τον κόπο να αναζητήσουμε ποικιλία φρέσκων ελληνικών μανιταριών για να απολαύσουμε αυτή την τραχανόσουπα σε όλο το γευστικό μεγαλείο της.

  • 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα διάφορα (κανθαρέλες, βωλίτες, βασιλομανίταρα, μαύρες τρομπέτες), ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. τραχανάς γλυκός χωρίς γλουτένη
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο (για το σωτάρισμα)
  • Φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (κατά προτίμηση)
  • Φυλλαράκια από φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (κατά προτίμηση)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ποτήρι (του κρασιού) λευκό κρασί
  • 250 ml γάλα
  • 250 ml νερό
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο (κατά προτίμηση)
  • Μπούκοβο (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  2. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και το νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά.
  3. Ρυθμίζουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα και βράζουμε για 10 λεπτά.
  4. Σερβίρουμε την τραχανόσουπα ζεστή.

Αυτή η σούπα είναι μια απολαυστική παραλλαγή της κλασικής τραχανόσουπας που μυρίζει ύπαιθρο και μας ταξιδεύει μονομιάς στις υγρές βουνοπλαγιές της ορεινής Ηπείρου.

Μετά τη μαγειρική...

Στην Ήπειρο, ανάμεσα στην πανέμορφη ακτογραμμή και τις πανύψηλες οροσειρές της, απόκρημνοι ορεινοί όγκοι εναλάσσονται αρμονικά με απέραντες πεδιάδες, καταπράσινα οροπέδια, απόκοσμα φαράγγια και υδάτινους παραδείσους. Διάσπαρτα μέσα σ’ αυτό το ποικιλόμορφο φυσικό τοπίο, δεσπόζουν τα αμέτρητα χωριά-μπαλκόνια από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την Ήπειρο σε όλο το μεγαλείο της.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...