Μετσοβο

Τραχανάς Μετσόβου

Η θρεπτική παραδοσιακή ελληνική σούπα, όπως την έτρωγαν στο Μέτσοβο.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τραχανάς Μετσόβου
Πριν τη μαγειρική...

Ο τραχανάς είναι ένα από τα αγαπημένα ζυμαρικά των Βαλκανίων χάρη στην υψηλή θρεπτική αξία του. Σε παλιότερες εποχές, ήταν και ένας καλός τρόπος να αξιοποιηθεί το γάλα που περίσσευε. Το έβραζαν με αλεύρι ή σπασμένους κόκκους σιταριού, άπλωναν τον χυλό να στεγνώσει και έσπαγαν το ενιαίο ζυμαρικό σε χοντρά η μικρά κομμάτια. Αυτή η ταπεινή τροφή ήταν σωτήρια κατά τη βαρυχειμωνιά, που οι άνθρωποι είχαν λίγες πρώτες ύλες και αυξημένες διατροφικές ανάγκες.

ΤραχαναΣ Μετσοβου

Υλικά

Το βασικό ζώο εκτροφής στα ορεινά της Ηπείρου ήταν το πρόβατο και το γάλα του χρησιμοποιούνταν ευρέως στην τοπική κουζίνα. Η παραδοσιακή τραχανόσουπα του Μετσόβου γίνεται με πρόβειο γάλα, αλλά αν δε βρίσκουμε (ή δεν μας αρέσει) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγελαδινό που έχουμε πάντα στο σπίτι. Όσο για τον τραχανά, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε όποιον θέλουμε, ξινό ή γλυκό, χοντροκομμένο ή θρυμματισμένο.

  • 200 γρ. τραχανάς
  • 1 ½ λίτρο νερό
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • 100 γρ. γάλα πρόβειο
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τον τραχανά με νερό και αλάτι μέχρι να χυλώσει.
  2. Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρά.
  3. Σερβίρουμε τον τραχανά ζεστό.

Ο τραχανάς είναι το ιδανικό φαγητό για τις κρύες μέρες του χειμώνα και γι’ αυτό δεν λείπει από κανένα σπίτι. Όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε όλη την ορεινή Ελλάδα.

Μετά τη μαγειρική...

Το Μέτσοβο είναι από τα μέρη της Ελλάδας όπου παραδόσεις με καταγωγή που χάνεται στα βάθη των αιώνων διατηρούνται ζωντανές μέχρι σήμερα. Στα στέκια του χωριού, οι γηραιότεροι Μετσοβίτες γέρνουν πάνω στις γκλίτσες τους και συζητάνε μεγαλόφωνα στην τοπική βλάχικη διάλεκτο. Και κάθε Κυριακή, οι Μετσοβίτισσες συναντιούνται στην Εκκλησία φορώντας με περηφάνια τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...