ΗπειροΣ

Τηγανητό γαλοτύρι με τσάτνεϊ μανταρίνι

Εκλεκτός μεζές με βάση το παραδοσιακό ηπειρώτικο γαλοτύρι.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τηγανητό γαλοτύρι με τσάτνεϊ μανταρίνι
Πριν τη μαγειρική...

Το γαλοτύρι είναι ένα από τα κατοχυρωμένα παραδοσιακά τυριά των περιοχών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Παλιά, το έφτιαχναν από πρόβειο γάλα της σοδειάς του Αυγούστου, που είναι πιο λιπαρό. Ζέσταιναν το γάλα μέχρι βρασμού, πρόσθεταν αλάτι και το άφηναν σε ανοιχτό δοχείο για δύο μέρες ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μη σβωλιάσει. Κατόπιν, το έκλειναν σε ασκούς για 2-3 μήνες μέχρι να αποβάλλει τα υγρά του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κρεμώδες τυρί με εκλεπτυσμένη γεύση που ξεχωρίζει για τη νοστιμιά του ακόμη και σήμερα.

Τηγανητο γαλοτυρι με τσατνεϊ μανταρινι

Υλικά

Το γαλοτύρι δεν χρειάζεται ζύμωση με κάποια τυρομαγιά, που σημαίνει ότι μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και μόνοι μας ακολουθώντας κάποια από τις πολλές διαθέσιμες συνταγές.

Για το γαλοτύρι:

  • 1 κιλό γαλοτύρι
  • 2 αυγά
  • 250-300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. χωρίς γλουτένη

Για το τσάτνεϊ:

  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ξύδι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 κιλά σάρκα από μανταρίνι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το μανταρίνι και σωτάρουμε ανακατεύοντας ελαφρά. Σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να μοιάζει με μαρμελάδα.
  2. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το αλεύρι, το γαλοτύρι και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
  3. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λάδι μέχρι να «κάψει», ρίχνουμε τον χυλό και τον τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, σαν τηγανίτα.
  4. Σερβίρουμε το τηγανητό γαλοτύρι ζεστό, αφού απλώσουμε επάνω το τσάτνεϊ μανταρίνι.

Τσάτνεϊ ονομάζεται μια γλυκόξινη μαρμελάδα από φρούτα και λαχανικά. Αποτελεί τη δυτική μετεξέλιξη μιας παραδοσιακής τεχνικής των λαών της περιοχής της Ινδίας για τη συντήρηση των τροφών. Δεν αποτελεί μέρος της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, αλλά πηγαίνει τέλεια με το ηπειρώτικο γαλοτύρι.

Μετά τη μαγειρική...

Ο θρύλος λέει πως όταν μια γυναίκα έπεσε στους καταρράκτες κοντά στο Ηλιοχώρι Ζαγορίου για να βάλει τέλος στη ζωή της, η κραυγή της ακούστηκε μέχρι το χωριό. Έτσι, το μέρος ονομάστηκε Μπάλτα ντι Στρίγκα, που στην τοπική βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «λίμνη της κραυγής». Σήμερα, οι ομώνυμοι καταρράκτες είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του Ζαγορίου και οι δύο κολυμπήθρες τους προσφέρονται για δροσερές καλοκαιρινές βουτιές.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...