Ιωαννινα

Τηγανίτες με ούζο

Παραδοσιακές γιαννώτικες τηγανίτες, αρωματισμένες με ούζο!
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τηγανίτες με ούζο
Πριν τη μαγειρική...

Η παραδοσιακή ηπειρώτικη κουζίνα αποτελείται από πάρα πολλά λιτά και συνάμα απολαυστικά μικρογεύματα για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις. Αρκετά από αυτά, τα συναντάμε σε πολλές και ευφάνταστες παραλλαγές. Ένα εξαιρετικό δείγμα αυτής της πρακτικής, είναι οι γιαννιώτικες τηγανίτες που απογειώνονται γευστικά χάρη σε ένα αναπάντεχο υλικό, το ούζο!

ΤηγανιτεΣ με ουζο

Υλικά

  • 1 σφηνάκι oύζο
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
  • Ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
  • Νερό (όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)

Σημείωση: Ανάλογα με το πόσο πηχτός ή αραιός είναι ο χυλός, οι τηγανίτες γίνονται πιο λεπτές ή πιο ογκώδεις.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ούζο και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
  2. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και περιμένουμε να «κάψει».
  3. Παίρνουμε μια κουταλιά από τον χυλό και την απλώνουμε στο τηγάνι να ψηθεί. Προσθέτουμε λίγες κουταλιές ακόμα, αλλά δε γεμίζουμε το τηγάνι για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δε γίνουν τραγανές απ’ έξω. Μετά από λίγο, γυρίζουμε τις τηγανίτες από την άλλη πλευρά. Όταν ροδίσουν τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
  4. Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με μέλι ή, απλώς, πασπαλισμένες με λίγη ζάχαρη.

Οι τηγανίτες με ούζο είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα με ρίζες στην Ήπειρο, αλλά ευρύτερα ελληνικό χαρακτήρα. Μπορούν να συνδυαστούν με ό,τι αγαπά ο καθένας, ενώ ο αρωματικός χυλός τους μπορεί να γίνει ακόμα και κουρκούτι για θαλασσινά.

Μετά τη μαγειρική...

Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων, σε μια καταπράσινη κοιλάδα, βρίσκονται τα επιβλητικά ερείπια της αρχαίας Δωδώνης. Εκεί, γύρω απ’ την κομμένη από αιώνες Ιερή Βελανιδιά, λειτούργησε κάποτε το αρχαιότερο γνωστό μαντείο της Ελλάδας. Σ’ αυτόν τον ιερό τόπο, ο θρυλικός βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, έχτισε το μεγαλύτερο θέατρο της εποχής του που σώζεται μέχρι σήμερα προκαλώντας δέος σε κάθε επισκέπτη.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...