Μετσοβο

Τηγανίτες με φέτα

Παραδοσιακές μετσοβίτικες τηγανίτες, αφράτες και γεμιστές με φέτα!
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τηγανίτες με φέτα
Πριν τη μαγειρική...

Οι τηγανίτες είναι μια λιχουδιά συνυφασμένη με την παιδική μας ηλικία και την κουζίνα της γιαγιάς. Σε παλαιότερες εποχές, ήταν ένα γρήγορο και χορταστικό πρόγευμα που γινόταν ακόμα πιο δυναμωτικό όταν συνοδευόταν με μέλι. Στην παραδοσιακή μετσοβίτικη εκδοχή, οι τηγανίτες μοιάζουν πιο πολύ με λουκουμάδες και ο χυλός τους περιέχει ντόπια φέτα που πηγαίνει τέλεια με ένα γνήσιο βουνίσιο ανθόμελο.

ΤηγανιτεΣ με φετα

Υλικά

  • 240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 6 γρ. μαγιά σε σκόνη
  • 280 γρ. νερό, χλιαρό
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
  • Μέλι (για το σερβίρισμα)

Σημείωση: Το χλιαρό νερό ενεργοποιεί αποτελεσματικά η μαγιά, ώστε να φουσκώσει ο χυλός. Εάν είναι πολύ ζεστό, η μαγιά θα καταστραφεί. Εάν είναι πολύ κρύο, θα παραμείνει ανενεργή.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
  2. Στον χυλό, προσθέτουμε το αλάτι και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μερός μέχρι να διπλασιαστεί.
  3. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και περιμένουμε να «κάψει».
  4. Με μια ρηχή κουτάλα, ρίχνουμε μια δόση χυλό στο τηγάνι. Προσθέτουμε λίγες κουταλιές ακόμα, αλλά δε γεμίζουμε το τηγάνι για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δε γίνουν τραγανές απ’ έξω οι τηγανίτες. Μετά από λίγο, γυρίζουμε τις τηγανίτες για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
  5. Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με το αγαπημένο μας μέλι.

Χάρη στην προσθήκη της φέτας στον χυλό, αυτές οι τηγανίτες είναι από τις πιο γευστικές και χορταστικές που θα μπορούσαμε να απολαύσουμε.

Μετά τη μαγειρική...

Λίγα χιλιόμετρα από το Μέτσοβο, ανάμεσα στη Βάλια Κάλντα και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, βρίσκεται η πιο ορεινή τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, η Λίμνη Πηγών Αώου. Σχηματίστηκε πριν από δεκαετίες λόγω της κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στις πηγές του ποταμού. Με τα χρόνια, εξελίχθηκε σε έναν ανεκτίμητης αξίας υδροβιότοπο με κρυστάλλινα νερά, εντυπωσιακά φιόρδ και τοπία αλπικής ομορφιάς που κόβουν την ανάσα.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...