Μετσοβο

Τηγανίτες με ανθότυρο και πατάτες Χρυσοβίτσας

Τηγανίτες χωρίς γλουτένη με τη μοναδική χρυσοβιτσιώτικη πατάτα.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Τηγανίτες με ανθότυρο και πατάτες Χρυσοβίτσας
Πριν τη μαγειρική...

Το 1941, κυνηγημένοι από τους Γερμανούς κατακτητές, οι κάτοικοι του χωριού Χρυσοβίτσα κατέφυγαν στο πλησιέστερο οροπέδιο για να σωθούν. Εκεί, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων κοντά στις πηγές του ποταμού Αώου, πρωτοφύτεψαν πατάτες για να επιβιώσουν όσο κρύβονταν από τον κατακτητή. Το έδαφος αποδείχθηκε ευεργετικό για την πατάτα και από τότε σε εκείνες τις εκτάσεις, οι Χρυσοβιτσιώτες γεωργοί καλλιεργούν την μοναδικής ποιότητας και νοστιμιάς ορεινή πατάτα τους.

ΤηγανιτεΣ με ανθοτυρο και πατατεΣ ΧρυσοβιτσαΣ

Υλικά

Οι πατάτες Χρυσοβίτσας είναι δυσεύρετες στις αγορές εκτός Ηπείρου, αλλά μπορούμε πάντα να τις παραγγείλουμε απευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς.

  • 1 πατάτα χρυσοβίτσας
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λικέρ πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη (για το σερβίρισμα)

Σημείωση: Όταν λέμε 1 πρέζα αλάτι, εννοούμε όσο πιάνουμε με τα 3 δάχτυλα ενωμένα.

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε την πατάτα μέχρι να μαλακώσει (να την διαπερνάει το πηρούνι με ευκολία).
  2. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε τη βρασμένη πατάτα και το ανθότυρο και τα λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
  3. Στο δοχείο με τον πουρέ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το λικέρ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια δεμένη ζύμη. Σκεπάζουμε το δοχείο και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1,5 ώρα.
  4. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε ομοιόμορφα μπαλάκια και πλάθουμε μικρές πίτες.
  5. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις «κάψει» ρίχνουμε μέσα μία πίτα και την τηγανίζουμε, γυρίζοντας την μία φορά. Όταν ροδίσει και από τις δύο πλευρές τη βγάζουμε και την αφήνουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι πίτες.
  6. Σερβίρουμε τις τηγανίτες πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Οι τηγανίτες αυτές είναι λίγο πιο πολύπλοκες στην παρασκευή από τις κλασικές, αλλα η γεύση και τα αρώματά τους αποζημιώνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Μετά τη μαγειρική...

Η ορεινή Ήπειρος είναι αληθινός παράδεισος για λάτρεις της πεζοπορίας. Μάλιστα, πολλές διαδρομές είναι «θεματικές» και εστιάζουν σε μία πλευρά της πλούσιας ιστορίας του τόπου. Η διαδρομή με το όνομα «οι κυνηγοί της Εποχής των Παγετώνων», ακολουθεί τον ποταμό Βοϊδομάτη ως το γεφύρι της Κλειδωνιάς. Στην πορεία, συναντάμε πινακίδες που περιγράφουν τη ζωή στην περιοχή κατά την παλαιολιθική εποχή, έως και 20 χιλ. χρόνια πριν!

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...