Μετσοβο

Ταλιατέλες με λουκάνικο ελαφιού και Μετσοβέλα

Ζυμαρικά με σάλτσα ορεινού κυνηγιού και τριμμένο τυρί Μετσόβου.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Ταλιατέλες με λουκάνικο ελαφιού και Μετσοβέλα
Πριν τη μαγειρική...

Το 1958, άνοιξε τις πόρτες του το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο με σκοπό να εκμεταλλευτεί την τοπική παραγωγή γάλακτος για τη δημιουργία εκλεκτών μοναδικών τυριών, αλλά και να εκπαιδεύσει τους ντόπιους τυροκόμους του μέλλοντος. Το όραμα των ιδρυτών του έγινε πραγματικότητα και σήμερα, το εμβληματικό τυροκομείο του Μετσόβου κατέχει την πατρότητα έξι πολύ ιδιαίτερων τυριών, ανάμεσά τους και ένα ημίσκληρο τυρί με εξαιρετική γεύση, η Μετσοβέλα.

ΤαλιατελεΣ με λουκανικο ελαφιου και Μετσοβελα

Υλικά

  • 800 γρ. λουκάνικο ελαφιού
  • 250 γρ. ταλιατέλες χωρίς γλουτένη
  • 125 γρ. Μετσοβέλα, τριμμένη
  • 250 γρ. γάλα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ελαιόλαδο
  • Θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τις ταλιατέλες για όσα λεπτά λέει το πακέτο.
  2. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Μόλις «κάψει», σωτάρουμε τα λουκάνικα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις ροδίσουν τα λουκάνικα, σβήνουμε με νερό από τα μακαρόνια (που στο μεταξύ πρέπει να έχουν γίνει).
  3. Ρυθμίζουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε στη σάλτσα την τριμμένη μετσοβέλα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να δέσει.
  4. Σερβίρουμε τις ταλιατέλες ζεστές περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Αυτό το πιάτο γίνεται με ένα ζυμαρικό που μας έρχεται από την Ιταλία. Γι’ αυτό και ταιριάζει άψογα με το ιταλικής έμπνευσης μετσοβίτικο τυρί και τα αρώματα ορεινού κυνηγιού που κρύβει το λουκάνικο ελαφιού.

Μετά τη μαγειρική...

Κατά την ανακαίνιση της Μονής Αγίου Νικολάου στο Μέτσοβο, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ανακάλυψε παλιά βαρέλια με κρασί και έγγραφα του 1700 που πιστοποιούσαν ότι οι ερημωμένες πλέον πλαγιές ήταν κάποτε γεμάτες με αμπελώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης της Μετσοβίτικης αμπελουργίας που ξεκίνησε από το κατώγι του σπιτιού του και κατέληξε στην δημιουργία ενός από τα πιο ξακουστά οινοποιεία της Ελλάδας.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...