Ιωαννινα

Ραβανί

Παραδοσιακό ηπειρώτικο ραβανί, το πιο λιτό γλυκό ταψιού της Ηπείρου.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Ραβανί
Πριν τη μαγειρική...

Όταν ακούμε ραβανί, σκεφτόμαστε το γνωστό σιροπιαστό γλυκό από σιμιγδάλι και τις ποικίλες παραλλαγές του. Οι κάτοικοι της ορεινής Ηπείρου, όμως, και οι νομάδες κτηνοτρόφοι που μετακινούνταν με τα κοπάδια τους, έπρεπε συχνά να φτιάξουν ένα γλυκό για όλη την οικογένεια με τις λιγοστές πρώτες ύλες που διέθεταν. Το δικό τους ραβανί ήταν λιτό και απλό στην παρασκευή, όπως τα περισσότερα φαγητά τους.

Ραβανι

Υλικά

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 8 αυγά
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο (για το ταψί)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  3. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
  4. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
  5. Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτό το λιτό και απέριττο γλυκό ταψιού μας ταξιδεύει σε δύσκολους τόπους και καιρούς, τότε που ένα απλό επιδόρπιο ή κέρασμα ομόρφαινε για λίγο τη σκληρή καθημερινότητα των ανθρώπων.

Μετά τη μαγειρική...

Στα ηπειρώτικα βουνά έχουν τις πηγές τους πολλοί ποταμοί που, κυλώντας προς τη θάλασσα, σχηματίζουν μοναδικά φυσικά τοπία άγριας και απαράμιλλης ομορφιάς. Ο πιο θεαματικός τρόπος να γνωρίσουμε από κοντά τα ποτάμια της Ηπείρου είναι να βυθιστούμε μέσα στο τοπίο κάνοντας ράφτινγκ. Εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο απολαμβάνουν διαδρομές που κόβουν την ανάσα κατεβαίνοντας τον Βοϊδομάτη, τον Αχέροντα ή τον Καλαρρύτικο.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...