ΗπειροΣ

Σαγανάκι με πρόβειο κρέας και πικάντικη ντομάτα

Το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με ντόπιο αρνάκι και γραβιέρα.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Σαγανάκι με πρόβειο κρέας και πικάντικη ντομάτα
Πριν τη μαγειρική...

Το σαγανάκι είναι ένας δημοφιλής μεζές της ελληνικής κουζίνας. Στην βασική του μορφή περιλαμβάνει κάποιο είδος τυριού που ψήνεται μέσα στο ομώνυμο σκεύος, ένα μικρό τηγάνι με δύο κοντά χερούλια. Περίφημο σαγανάκι γίνονται και διάφορα θαλασσινά ή κρέατα, με το τυρί να πέφτει καθώς ο μεζές βγαίνει ζεστός από τη φωτιά και να ενσωματώνεται στη σάλτσα. Η ηπειρώτικη εκδοχή απαιτεί ντόπιο πρόβειο κρέας και εκλεκτή γραβιέρα.

Σαγανακι με προβειο κρεαΣ και πικαντικη ντοματα

Υλικά

Ζυγούρι λέγεται το πρόβατο 8-14 μηνών που δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμη και δίνει από τα καλύτερα πρόβεια κρέατα που μπορούμε να φάμε. Γι’ αυτό και αξίζει να ψάξουμε για ζυγούρι, ώστε να απογειώσουμε γευστικά το παραδοσιακό σαγανάκι μας.

  • 1 κιλό πρόβειο κρέας (ή μπούτι από ζυγούρι), κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 καρφάκι γαρύφαλλο
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 2 κρεμμύδια, τριμμένα
  • 200 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (ή 1 καυτερή πιπεριά)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το πρόβειο κρέας για 7 λεπτά και ύστερα το πλένουμε πολύ καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, το κρέας, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το μπούκοβο (ή την καυτερή πιπεριά) το αλάτι και το πιπέρι και σωτάρουμε για 6-7 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει το κρέας, σκεπάζουμε και βράζουμε για 40-45 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Εναλλακτικά, μαγειρεύουμε σε γάστρα για 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά.
  4. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε το σαγανάκι ζεστό πασπαλίζοντας με έξτρα μπούκοβο.

Αυτό το χωριάτικο πικάντικο σαγανάκι είναι το τέλειο πιάτο για ένα χειμωνιάτικο τραπέζι και ιδανικός μεζές για καλοκαιρινά μεσημέρια στο βουνό με ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

Μετά τη μαγειρική...

Στο τραχύ ηπειρώτικο τοπίο, μέσα σε παρθένες δασικές εκτάσεις, δίπλα σε λίμνες και ποτάμια ή στο χείλος απόκρημνων ορεινών όγκων, συναντάμε πάρα πολλές μονές που κρατούν από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Άλλα ενεργά και άλλα εγκατελειμμένα, τα μοναστήρια της Ηπείρου κρύβουν στα σπλάχνα τους αμέτρητες ιστορίες και σημαντικά έργα αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής με ανυπολόγιστη ιστορική αξία.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...