Μετσοβο

Πέτουρα Μετσόβου

Παραδοσιακά ζυμαρικά, ζυμωμένα με το χέρι και μαγειρεμένα απλά.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Πέτουρα Μετσόβου
Πριν τη μαγειρική...

Τα κάθε είδους χειροποίητα ζυμαρικά υπάρχουν σε όλες τις παραδοσιακές κουζίνες, σε διάφορες εκδοχές. Στο Μέτσοβο, τα πέτουρα (μια άλλη ονομασία για τις χυλοπίτες) φτιάχνονταν κατά κανόνα το καλοκαίρι. Ζυμώνονταν, αποξηραίνονταν και αποθηκεύονταν, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του νοικοκυριού κατά τη διάρκεια του χειμώνα που οι άνθρωποι έμεναν αποκλεισμένοι στα σπίτια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πετουρα Μετσοβου

Υλικά

Τα χειροποίητα ζυμαρικά φτιάχνονται συνήθως από αλεύρι σκληρού σιταριού, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και γλουτένη. Έτσι, διατηρούνται δεμένα κατά τον βρασμό και μαλακώνουν χωρίς να σπάνε ή να λασπώνουν. Μπορούν, όμως, να γίνουν και από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού (όπως τα βιομηχανικά) ή μείγμα των δύο άλευρων.

Για τα χειροποίητα ζυμαρικά:

 • Αλεύρι σκληρό (όσο χρειαστεί)
 • 250 ml γάλα
 • 5 αυγά
 • 1 κ.γ. αλάτι

Για το μαγείρεμα:

 • 200 γρ. πέτουρα
 • 1 ½ λίτρο νερό
 • Αλάτι (κατά προτίμηση)
 • 50 γρ. βούτυρο
 • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Σημείωση: Επειδή ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στα υγρά (και όχι το αντίστροφο) μέχρι η σύσταση του μείγματος να είναι αυτή που θέλουμε, η συνταγή δεν ορίζει συγκεκριμένη ποσότητα. Μια καλή πρακτική είναι να έχουμε αρκετό, ώστε να μας περισσέψει παρά να ξεμείνουμε.

Εκτέλεση

 1. Σε ένα βαθύ δοχείο, χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες.
 2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα με τον πλάστη. Απλώνουμε τα φύλλα επάνω σε σεντόνια και αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 4-5 ημέρες μέχρι να αποξηραθούν πλήρως. Όταν είναι έτοιμα, τα σπάμε σε ακανόνιστα κομματάκια, κρατάμε 200 γρ. για το φαγητό και αποθηκεύουμε τα υπόλοιπα σε μέρος ξηρό και σκιερό.
 3. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τα πέτουρα σε αλατισμένο νερό για 6 με 8 λεπτά (ανάλογα με το πόσο μαγειρεμένα τα θέλουμε).
 4. Στραγγίζουμε το νερό και ξαναρίχνουμε τα πέτουρα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά για να πάει παντού.
 5. Πασπαλίζουμε τα πέτουρα με τη θρυμματισμένη φέτα και σερβίρουμε.

Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να απολαύσουμε τα πέτουρα που μόλις έχουμε φτιάξει μόνοι μας. Εναλλακτικά, τα πέτουρα πηγαίνουν υπέροχα με κόκκορα, αρνάκι ή μοσχαράκι κατσαρόλας.

Μετά τη μαγειρική...

Πριν φύγει για την ξενιτιά, το μακρινό 1840, ο ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ προσευχήθηκε στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου ζητώντας τη βοήθεια και την προστασία του. Μετά από κάποια χρόνια, έστειλε χρήματα για να επισκευαστεί η παλιά εκκλησία και να δημιουργηθεί γύρω της ο Αβερώφειος Κήπος, ένα μικρό βοτανικό πάρκο που περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή από δέντρα και φυτά τα οποία ευδοκιμούν στα δάση της Πίνδου.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...