ΗπειροΣ

Πέστροφα με φακές και ντρέσινγκ μουστάρδας

Ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια του γλυκού νερού, μαγειρεμένο στο πουγκί.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Πέστροφα με φακές και ντρέσινγκ μουστάρδας
Πριν τη μαγειρική...

Η πέστροφα είναι ένα χαρακτηριστικό ψάρι του γλυκού νερού και μόνιμος κάτοικος των μεγάλων ποταμών, αφού αγαπάει να κολυμπάει κόντρα σε κρύα και πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά. Γι’ αυτό και αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό δώρο της άγριας φύσης στους ανθρώπους της ορεινής Ελλάδας. Έμαθαν, λοιπόν, να την ψαρεύουν, να την μαγειρεύουν, αλλά και να την καπνίζουν, ώστε να διατηρείται περισσότερο καιρό στο κελάρι τους.

Πεστροφα με φακεΣ και ντρεσινγκ μουσταρδαΣ

Υλικά

Σήμερα, η πέστροφα εκτρέφεται ευρέως, οπότε μπορούμε να τη βρούμε και φρέσκια και κατεψυγμένη. Για τη συνταγή αυτή, αρκεί μία πέστροφα κομμένη σε δύο φιλέτα.

Για την πέστροφα:

  • 2 φιλέτα πέστροφας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Λίγο άνηθο
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι (ή κίτρο)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)

Για τις φακές:

  • 1 φλιτζάνι ψιλές φακές, βρασμένες
  • ½ φλιτζάνι κινόα, βρασμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • Λίγο φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • Λίγους κόκκους ροδιού
  • Λίγο καλαμπόκι, βρασμένο
  • Λίγο άνηθο
  • Λίγο μαϊντανό

Για το ντρέσινγκ:

  • ⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • Χυμό από ½ πορτοκάλι
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα σφιχτοδεμένο αλλα ρευστό αποτέλεσμα.
  2. Βράζουμε χωριστά τις φακές, την κινόα και το καλαμπόκι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  4. Σε μια λαδόκολλα, βάζουμε το ένα φιλέτο πέστροφας με τη πέτσα προς τα κάτω, προσθέτουμε τα μισά υλικά (ελαιόλαδο, φινόκιο, άνηθο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι) και κλείνουμε καλά τη λαδόκολλά σε πουγκί. Επαναλαμβάνουμε για το άλλο φιλέτο πέστροφας.
  5. Βάζουμε τα πουγκιά σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  6. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τις φακές και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις φακές με το ντρέσινγκ.
  7. Βγάζουμε την πέστροφα από το πουγκί και σερβίρουμε με λίγη σαλάτα φακής.

Η πέστροφα των ελληνικών ποταμών είναι ένα πολύ νόστιμο ψάρι. Μαγειρεμένη στο πουγκί, διατηρεί όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ουσία της.

Μετά τη μαγειρική...

Ο ποταμός Λούρος ξεκινά από το όρος Τόμαρος, στα Ιωάννινα, και κυλάει για 80 χιλιόμετρα πριν εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην Πρέβεζα. Τα διάφανα νερά και οι καταπράσινες όχθες του αποτελούν σημαντικό βιότοπο για πάρα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ανάμεσά τους, συναντάμε και μια άγρια πέστροφα που είναι μοναδική σε όλον τον κόσμο, μα απειλείται δυστυχώς από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...