Μετσοβο

Παπάρα με φέτα

Το αγαπημένο γρήγορο γεύμα των παλαιότερων γεννεών, ενισχυμένο με φέτα.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Παπάρα με φέτα
Πριν τη μαγειρική...

Σε άλλες εποχές, που η ζωή του χωριού ήταν πιο σκληρή, οι πατεράδες και οι παππούδες μας απολάμβαναν σαν μικρά παιδιά τα πιο λιτά και απέρριτα γεύματα. Ένα τέτοιο ήταν και η παπάρα, που υπήρξε ένα διαδεδομένο πρωινό για όλη την οικογένεια. Λίγα κομμάτια ψωμί, βουτηγμένα σε γάλα ή γάλα με ζάχαρη. Άλλοτε πάλι (όπως σ’ αυτή την εκδοχή), σε νερό και αλάτι. Σε περιοχές σαν το Μέτσοβο, όπου τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής, η αλμυρή παπάρα εμπλουτιζόταν με ντόπια φέτα.

Παπαρα με φετα

Υλικά

  • 1 φραντζόλα ψωμί
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Φέτα, θρυμματισμένη (κατά προτίμηση)
  • Ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το νερό με το αλάτι.
  2. Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και τα μουσκεύουμε με το ζεστό αλατισμένο νερό.
  3. Πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα, ραντίζουμε την παπάρα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πέρα από ένα πολύ γρήγορο γεύμα, η αλμυρή παπάρα είναι κι ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Τότε που οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας κρατούσαν τις οικογένειές τους χορτάτες κυριολεκτικά με το τίποτα.

Μετά τη μαγειρική...

Μέρος του οράματος του Ευάγγελου Αβέρωφ για το Μέτσοβο ήταν και η δημιουργία μιας μικρής, αλλά εκλεκτής πινακοθήκης με αντιπροσωπευτικά έργα ελλήνων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του 19ου και 20ου αι. Η Πινακοθήκη Αβέρωφ άνοιξε τελικά τις πόρτες της το 1988 δίνοντας σε χιλιάδες επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν τα ανεκτίμητα έργα της μόνιμης συλλογής, αλλά και τις εξαιρετικές εκθέσεις που φιλοξενεί κατά καιρούς.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...