ΗπειροΣ

Λίπος

Παραδοσιακό ηπειρώτικο ενισχυτικό γεύσης από την μπόλια του προβάτου.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Λίπος
Πριν τη μαγειρική...

Η αξιοποίηση κάθε μέρους του σφαγμένου ζώου ήταν μια συνηθισμένη πρακτική στα νοικοκυριά της υπαίθρου. Έτσι, η αρνίσια μπόλια (η μεμβράνη που περιβάλλει τα εντόσθια του ζώου) γινόταν λίπος, το οποίο συντηρούσαν με αλάτι ώστε να τους βγάλει όλο το χειμώνα. Ειδικά για τους κατοίκους των ορεινών, όπου οι χειμώνες ήταν πιο δύσκολοι, το λίπος ήταν ακόμα μια πρώτη ύλη για την λιτή μα πλούσια σε αρώματα και γεύσεις μαγειρική τους.

ΛιποΣ

Υλικά

  • Μπόλια από αρνί
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την μπόλια και την αφήνουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ρευστό λίπος.
  2. Ρίχνουμε το ζεστό λίπος σε ένα δοχείο, προσθέτουμε αρκετό αλάτι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε ένα μεγαλύτερο δοχείο (ή τον νεροχύτη με κλειστό σιφώνι) με κρύο νερό ή παγάκια και βυθίζουμε μέσα το δοχείο με το λίπος μέχρι να παγώσει. Αποθηκεύουμε το λίπος σε μέρος σκιερό και ξηρό.
  3. Χρησιμοποιούμε το λίπος όποτε χρειαστεί, σαν βούτυρο, για να δώσουμε μια επιπλέον γεύση στα φαγητά.

Το σπιτικό λίπος από αρνίσια μπόλια είναι κάτι που δεν θα φτιάχναμε ούτε θα χρησιμοποιούσαμε εύκολα σήμερα. Σε άλλες, πιο δύσκολες εποχές όμως, οι βουνίσιες νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν ως ενισχυτικό γεύσης, κυρίως σε φαγητά χωρίς κρέας.

Μετά τη μαγειρική...

Το Βραδέτο είναι ένα χωριό χτισμένο επάνω σε ένα βράχο ανάμεσα στο φαράγγι του Βίκου και την οροσειρά της Τύμφης. Μέχρι το 1970, η μοναδική σύνδεση του χωριού με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η πέτρινη σκάλα μέσω της οποίας άνθρωποι και ζώα έφταναν ως το γειτονικό Καπέσοβο. Σήμερα, η «Σκάλα του Βραδέτου» με τις 39 στροφές και το 1,5 χλμ. μήκος προσφέρει μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορικές εμπειρίες της Ηπείρου.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...