Ιωαννινα

Λιμνήσιο στράδι με αυγολέμονο (κέφαλος)

Παραδοσιακή συνταγή της περιοχής των Ιωαννίνων με κέφαλο του γλυκού νερού.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Λιμνήσιο στράδι με αυγολέμονο (κέφαλος)
Πριν τη μαγειρική...

Ο κέφαλος (ή ποταμοκέφαλος) είναι ένα από τα ψάρια που ψαρεύονται στη λίμνη των Ιωαννίνων. Στη ντόπια ηπειρώτικη διάλεκτο, ο αρσενικός ονομάζεται και «στειράδι» ή «στράδι». Οι ηπειρώτισσες μαγείρευαν τον κέφαλο στην παραδοσιακή γάστρα, εκεί που έφτιαχναν και τα ψωμιά και τις πίτες τους. Ήταν ένας μεταλλικός θόλος που έμπαινε πάνω από τη φωτιά μέχρι να πυρώσει. Όταν η φωτιά έσβηνε, το ταψί έμπαινε πάνω στα κάρβουνα και σκεπαζόταν με τη γάστρα, η οποία σκεπαζόταν και αυτή με κάρβουνα και στάχτη για να διατηρείται η θερμοκρασία της σταθερή σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

Λιμνησιο στραδι με αυγολεμονο (κεφαλοΣ)

Υλικά

Μιας και δεν είναι εύκολο να βρούμε φρέσκο ποταμοκέφαλο, μπορούμε πάντα να δοκιμάσουμε αυτή την παραδοσιακή συνταγή με κατεψυγμένο.

  • 1 κ. κέφαλος του γλυκού νερού μεγάλος, καθαρισμένος
  • 1 κ. πατάτες, κομμένες σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ¼ ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 5 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα δοχείο, βάζουμε το ψάρι και αλατίζουμε με τα χέρια να πάει παντού.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  3. Σε ένα ταψί, τοποθετούμε το ψάρι μαζί με τις πατάτες, το σκόρδο, το σέλινο και τον μαϊντανό.
  4. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  5. Σε ένα δοχείο, χτυπάμε καλά τα αυγά με το σύρμα. Προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να δέσει το αυγολέμονο.
  6. Όταν το στράδι είναι έτοιμο, περιχύνουμε με το αυγολέμονο και σερβίρουμε ζεστό.

Ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος μέσα στη γάστρα είχε σίγουρα άλλη χάρη και  πλούτο αρωμάτων και γεύσεων. Αλλά αν μαγειρευτεί σωστά στον φούρνο, ο κέφαλος με αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο απολαυστικά πιάτα της παραθαλλάσιας και παραλίμνιας ηπειρώτικης γαστρονομίας.

Μετά τη μαγειρική...

Η Λίμνη Παμβώτιδα ή Λίμνη των Ιωαννίνων είναι μια από τις αρχαιότερες λίμνες στον κόσμο με ηλικία που υπολογίζεται στα 7 εκ. έτη. Ακόμη και σήμερα, η λίμνη αποτελεί μια αστείρευτη πηγή ζωής, τόσο για την χλωρίδα και την πανίδα της, όσο και για τους ανθρώπους που ζουν γύρω της. Ένας περίπατος στις όχθες της Παμβώτιδας αρκεί για να γοητευτούμε από το μαγευτικό τοπίο και να οσμιστούμε την βαρύνουσα σημασία της για τη ζωή του τόπου.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...