Ιωαννινα

Λιμνήσιο χέλι χοντρό

Παραδοσιακή γιαννιώτικη συνταγή με χέλι από τη λίμνη, ψημένο στο κεραμίδι.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Λιμνήσιο χέλι χοντρό
Πριν τη μαγειρική...

Το ευρωπαϊκό χέλι είναι ένα ψάρι που ζει στη λίμνη Παμβώτιδα από πολύ παλιά και αποτελούσε ανέκαθεν αγαπημένο μεζέ για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Ιωαννίνων. Μάλιστα, το μαγείρευαν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Το έψηναν επάνω σε ένα κεραμίδι (όπου χωρούσε ακριβώς ένα χέλι διπλωμένο σαν πέταλο), μια τεχνική που ακολουθούν μέχρι σήμερα πολλά από τα τοπικά εστιατόρια που το σερβίρουν.

Λιμνησιο χελι χοντρο

Υλικά

 • 1 χέλι γλυκού νερού χοντρό
 • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
 • 90 γρ. νερό
 • 3 φύλλα δάφνης
 • 100 ml ελαιόλαδο
 • Αλάτι (κατά προτίμηση)
 • Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

 1. Σε ένα δοχείο, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη.
 2. Με το μαχαίρι, αφαιρούμε το δέρμα από το χέλι και χαράζουμε βαθιά τη σάρκα σε διαδοχικά σημεία με ίση απόσταση μεταξύ τους.
 3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
 4. Σε ένα μικρό ταψί, απλώνουμε το ζυμάρι, βάζουμε από πάνω το χέλι, ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
 5. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
 6. Σερβίρουμε το ψάρι ζεστό.

Το χέλι είναι ένας από τους πιο νόστιμους και θρεπτικούς ψαρομεζέδες, όπως και αν το ψήσουμε. Αν θέλουμε, όμως, να τηρήσουμε την παράδοση, μπορούμε να αναζητήσουμε ένα κεραμίδι και να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη για να σφραγίσουμε τις ανοιχτές άκρες του, μετατρέποντάς το σε ταψάκι.

Μετά τη μαγειρική...

Στο νησί χωρίς όνομα της Λίμνης των Ιωαννίνων, υπάρχει ένα μικρό ψαροχώρι που η όψη του έχει αλλάξει ελάχιστα μέσα στους αιώνες. Οι λιγοστοί κάτοικοι ζουν ακόμη στα παραδοσιακά ηπειρώτικα πετρόκτιστα σπιτάκια με τις γκρίζες στέγες από σχιστόλιθο. Και οι γραφικές ανθόσπαρτες αυλές τους φτάνουν ως τα νερά της λίμνης, εκεί όπου αράζουν τα τριγωνικά βαρκάκια τους με τα οποία κινούνται προς και από τον σύγχρονο κόσμο.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...