Ιωαννινα

Λιμνήσιες τσίμες στο ταψί

Παραδοσιακή γιαννιώτικη συνταγή με μικρά ψάρια του γλυκού νερού.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Λιμνήσιες τσίμες στο ταψί
Πριν τη μαγειρική...

Η ονομασία της Λίμνης Παμβώτιδας σημαίνει «αυτή που τρέφει τους πάντες». Στη λίμνη ζούσαν κάποτε (και ψαρεύονταν) τρία ενδημικά είδη ψαριών, η τσίμα, το μαρίτσι και ο τυλιανός. Η εισαγωγή ξενικών ειδών στις αρχές του 20 αιώνα και η οικολογική ζημιά στην περιοχή της λίμνης τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν την τσίμα στο χείλος της εξαφάνισης μέχρι πρόσφατα, που παρατηρήθηκε μικρή αλλά ελπιδοφόρα ανάκαμψη του είδους.

ΛιμνησιεΣ τσιμεΣ στο ταψι

Υλικά

Οι τσίμες είναι ένα ψάρι που δεν αλιεύεται ούτε καταναλώνεται πια, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γευτούμε το αυθεντικό πιάτο. Μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε την παραδοσιακή συνταγή με άλλα μικρά ψάρια της αρεσκείας μας.

 • 1 κ. τσίμες Παμβώτιδας
 • Καλαμποκάλευρο (όσο χρειαστεί)
 • 800 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
 • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
 • Αλάτι (κατά προτίμηση)
 • Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

 1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε τα ψάρια, τα πράσα, τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
 2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
 3. Σε ένα ταψί, ρίχνουμε τα ψάρια με τα λαχανικά, απλώνουμε τα ψάρια με το χέρι και πασπαλίζουμε από πάνω με καλαμποκάλευρο.
 4. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για 25 λεπτά.
 5. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και σερβίρουμε τα ψάρια ζεστά.

Παραδοσιακά, οι ηπειρώτισσες μαγείρευαν τα ψάρια στα κάρβουνα σκεπασμένα με έναν πυρωμένο μεταλλικό θόλο (τη γάστρα) που σκεπάζονταν με τη σειρά του με στάχτη για να ψήνει αργά, σε σταθερή θερμοκρασία, το φαγητό. Σήμερα, μαγειρεμένες στον φούρνο, οι παραδοσιακές συνταγές μπορεί να χάνουν μέρος της μαγείας τους, δε χάνουν όμως τη νοστιμιά τους.

Μετά τη μαγειρική...

Στη Λίμνη Παμβώτιδα υπάρχει ένα από τα δύο «λιμνήσια» νησιά της Ελλάδας που κατοικούνται. Ξεκίνησε ως μοναστική κοινότητα που έφτασε να απαριθμεί εφτά μοναστήρια. Αργότερα, δημιουργήθηκε ο παράκτιος οικισμός που κατοικείται μέχρι σήμερα. Αν και μικρό, το νησί είναι συνδεδεμένο με συναρπαστικές στιγμές από την ιστορία του τόπου, όπως η δολοφονία του Αλή Πασά και ο πνιγμός της Κυρα-Φροσύνης.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...