Πρεβεζα

Λαδόπιτα Πρέβεζας

Παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα με πρωταγωνιστή το ντόπιο μεσογειακό ελαιόλαδο!
Ηπειρώτικο Πρωινό-Λαδόπιτα Πρέβεζας
Πριν τη μαγειρική...

Η Πρέβεζα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεσογειακής παράκτιας περιοχής και αυτό διαμόρφωσε ένα μεγάλο μέρος της παραδοσιακής γαστρονομίας της. Οι κάτοικοι των παραλίων παρήγαγαν ελαιόλαδο, το οποίο ήταν για τη διατροφή τους ό,τι και το βούτυρο για τους βουνίσιους. Γι’ αυτό και η μικρασιάτικη λαδόπιτα, που έφεραν στην Πρέβεζα οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της πόλης.

Λαδοπιτα ΠρεβεζαΣ

Υλικά

  • 500 γρ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. χυμός πορτοκαλιού φρέσκος
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, νερό και ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει ξανά, ρίχνουμε σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Κατόπιν, προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό και κολλώδες μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  5. Σε ένα βαθύ ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Χαράζουμε την πίτα με χοντρό μαχαίρι σχηματίζοντας τετράγωνα ή ρόμβους. Καρφώνουμε ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι και πασπαλίζουμε την πίτα με σουσάμι.
  6. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  7. Αφήνουμε τη λαδόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Εκτός από νηστίσιμη, η πεντανόστιμη αυτή πίτα είναι και πολύ «γιορτινή» στην όψη χάρη στον τρόπο που χαράσσεται και διακοσμείται η επιφάνεια, το μπρούτζινο ρόδισμα που κάνει το σιμιγδάλι και τη γυαλάδα από το ντόπιο ελαιόλαδο.

Μετά τη μαγειρική...

Σε ένα λόφο δίπλα στον ποταμό Αχέροντα, στέκει ό,τι έχει απομείνει από το αρχαίο Νεκρομαντείο όπου οι πιστοί κατέφταναν για να συνομιλήσουν με τις ψυχές των νεκρών τους. Εκεί, χάρη στην πολυήμερη εξουθενωτική νηστεία και την αριστοτεχνική κατασκευή του χώρου «συνάντησης», κανένας πιστός δεν έφευγε δυσαρεστημένος. Ακόμα και σήμερα, η μοναδική ακουστική του υπόγειου ιερού, που σχεδόν δεν έχει ηχώ, συγκλονίζει κάθε επισκέπτη.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...