ΗπειροΣ

Λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Ηπείρου με μυρωδάτη κρέμα λεμονιού.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού
Πριν τη μαγειρική...

Τις μέρες των Χριστουγέννων, οι ηπειρώτισσες νοικοκυρές έφτιαχναν διάφορα παραδοσιακά εδέσματα που συνδέονταν με κάποιο τρόπο με τους εορτασμούς. Ένα από αυτά ήταν και τα γιαπράκια ή λαχανοντολμάδες, τα οποία συμβόλιζαν το φάσκιωμα του νεογέννητου Θείου Βρέφους. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι λαχανοντολμάδες είναι και ένα κλασικό γιαγιαδίστικο φαγητό που απολαμβάνεται όλο το χρόνο.

ΛαχανοντολμαδεΣ με κρεμα λεμονιου

Υλικά

Στους κλασικούς λαχανοντολμάδες, η γέμιση είναι πιο λιτή. Η προσθήκη των ξηρών καρπών κάνει αυτή τη συνταγή πιο «γιορτινή», κατάλληλη για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Για τους ντολμάδες:

  • 1 λάχανο μεγάλο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανός
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
  • 3 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • ⅓ του φλιτζανιού κουκουνάρι
  • ⅓ του φλιτζανιού καρύδια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)

Για την κρέμα:

  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ χωρίς γλουτένη
  • 500 γρ. ζωμό από τους ντολμάδες
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και κόβουμε το κοτσάνι βαθιά, ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε αλατισμένο νερό και βυθίζουμε το λάχανο με την τρύπα προς τον πάτο. Ρυθμίζουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά, και βράζουμε το λάχανο για 7-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε ένα ταψί να κρυώσει.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και σιγοβράζουμε το ρύζι για 6-7 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με άνηθο και μαϊντανό.
  3. Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τα καρύδια, τις σταφίδες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το τριμμένο καρότο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
  4. Βγάζουμε ένα ένα τα λαχανόφυλλα, αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα και τα στρώνουμε στον πάτο μιας πλασωτέ κατσαρόλας (ρηχή με μεγάλη επιφάνεια) σαν βάση μαζί με φέτες κρεμμυδιού.
  5. Παίρνουμε 1 λαχανόφυλλο, το γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας γέμιση και το διπλώνουμε σε ντολμά. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα λαχανόφυλλα.
  6. Τοποθετούμε τους ντολμάδες στη σειρά μέσα στην κατσαρόλα, στριμωχτά και με την ένωση προς τα κάτω. Ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν οι ντολμάδες και αλατοπιπερώνουμε. Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν. Μπορούμε να κρατήσουμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και τον μαϊντανό και να τα ρίξουμε στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για 40-45 λεπτά.
  8. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 500 γρ. ζωμό από τους λαχανοντολμάδες. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το προσθέτουμε στο ζωμό και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά. Τέλος, αρωματίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  9. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες περιχύνοντας με την κρέμα λεμονιού.

Αν και γαρνίρονται με κρέμα λεμονιού αντί για το παραδοσιακό αυγολέμονο της γιαγιάς, αυτοί οι ιδιαίτεροι λαχανοντολμάδες είναι το ίδιο πεντανόστιμοι, μυρωδάτοι και εθιστικοί.

Μετά τη μαγειρική...

Στη μέση περίπου της διαδρομής από το Μονοδένδρι Ζαγορίου προς τη θέση Οξυά, το φυσικό μπαλκόνι με θέα στο φαράγγι του Βίκου, συναντάμε ένα ιδιαίτερο δάσος, αλλιώτικο από τα άλλα. Το εντυπωσιακό Πέτρινο Δάσος του Μονοδενδρίου είναι μια συστάδα επιβλητικών πύργων φτιαγμένων με ασβεστολιθικές πλάκες που στοιβάχτηκαν η μία πάνω στην άλλη και διαβρώθηκαν σταδιακά πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...