Ζαγορι

Κρεατόπιτα Ζαγορίου

Παραδοσιακή ζαγορίτικη κρεατόπιτα με αρνάκι και φέτα.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Κρεατόπιτα Ζαγορίου
Πριν τη μαγειρική...

Τον καιρό που διαμορφώθηκε η παραδοσιακή ηπειρώτικη διατροφή, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τρώνε κρέας τις γιορτινές μέρες κυρίως. Στο Ζαγόρι, η παραδοσιακή κρεατόπιτα κοσμούσε το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και έκρυβε στη γέμισή της το τυχερό φλουρί, σαν τη βασιλόπιτα. Σε κάποιες περιοχές, εκτός από το φλουρί, η κρεατόπιτα έκρυβε και άλλα «φυλαχτά» που έφερναν διαφορετικού είδους καλοτυχία, όπως ξυλαράκι κρανιάς για καλή υγεία, κληματόβεργα για καλή σοδειά και δαχτυλίδι για καλό γάμο!

Κρεατοπιτα Ζαγοριου

Υλικά

Στις ορεινές κτηνοτροφικές περιοχές, το κρέας που είχαν πάντα διαθέσιμο ήταν το πρόβειο. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές με βασικό υλικό το αρνάκι, διαμορφωμένες με βάση τα γευστικά χαρακτηριστικά του και την ανάδειξή τους. Οπότε, η αυθεντική ζαγορίτικη κρεατόπιτα απαιτεί αρνίσιο κρέας. Παρ’ όλ’ αυτά, εμείς μπορούμε να τη γεμίσουμε με ό,τι κρέας μας αρέσει.

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. νερό, χλιαρό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ξύδι

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό πρόβειο κρέας (για βραστό)
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες
  • 100 γρ. ρύζι
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 4 αυγά
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • Λίγος δυόσμος αποξηραμένος
  • Βούτυρο (για το σωτάρισμα και το βουτύρωμα)

Σημείωση: Για πιο αυθεντικό παραδοσιακό φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρό αλεύρι, αρκεί να το κοσκινίσουμε πρώτα. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο. Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας που είναι πιο λεπτό, πρέπει να στρώσουμε 2-3 φύλλα για κάθε χωριάτικο φύλλο που αντικαθιστούμε.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε τα υλικά για το φύλλο εκτός από το νερό (αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο και ξύδι) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
  2. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 7 ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε 7 λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
  3. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το αρνάκι σε νερό μέχρι να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο, κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
  4. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες) για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το κρέας, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 4-5 λεπτά.
  5. Σε ένα βαθύ δοχείο, χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε το δυόσμο, τη θρυμματισμένη φέτα και το μείγμα που έχουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  7. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, στρώνουμε 1 φύλλο και το βουτυρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε με τα επόμενα 3 φύλλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
  8. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
  9. Αφήνουμε την κρεατόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Τα γευστικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοχρονιάτικης πίτας είναι ιδιαίτερα έντονα και αντιπροσωπευτικά του τόπου καταγωγής της, του Ζαγορίου. Είναι ένα έδεσμα γεμάτο από ντόπια αρώματα και πολύ χορταστικό, δείγμα μιας εποχής που οι πίτες λειτουργούσαν ως «πολλαπλασιαστές» της τροφής, στην καθημερινότητα αλλά και στις γιορτές.

Μετά τη μαγειρική...

Ο Βοϊδομάτης είναι ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης (έχει πόσιμο νερό) και ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός της ορεινής Ηπείρου. Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες απολαμβάνουν την παρθένα φύση γύρω από τον ποταμό, κάνουν βουτιές και rafting στα παγωμένα νερά του (κολλημένα στους 4 °C χειμώνα-καλοκαίρι) και θαυμάζουν από κοντά την απαράμιλλη τεχνική των παραδοσιακών γεφυριών που ενώνουν τις όχθες του.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...