Πρεβεζα

Κουσμερί (σιροπιαστό γλυκό)

Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό των Ρωμανιωτών Εβραίων της Ηπείρου.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Κουσμερί (σιροπιαστό γλυκό)
Πριν τη μαγειρική...

Οι ελληνόφωνοι Ρωμανιώτες Εβραίοι ζούσαν διάσπαρτοι σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου για πάνω από 2000 χρόνια. Στην Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και την Άρτα, διατηρούσαν πολυπληθείς και ακμάζουσες κοινότητες μέχρι τις τραγικές ημέρες του Ολοκαυτώματος. Λίγοι Ρωμανιώτες έχουν απομείνει στην Ήπειρο σήμερα, αλλά το πολιτισμικό τους αποτύπωμα παραμένει έντονο και το κουσμερί τους διατηρεί περίοπτη θέση στην ηπειρώτικη γαστρονομική κληρονομιά.

Κουσμερι (σιροπιαστο γλυκο)

Υλικά

Για το γλυκό:

  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • Κρόκοι από 8 αυγά
  • Ασπράδια από 8 αυγά
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. γάλα
  • 210 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι:

  • ½ λίτρο νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι (νερό, ζάχαρη). Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μόλις το μείγμα πάρει βράση, το αφήνουμε στη φωτιά για 7-8 λεπτά. Αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  3. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Σε ένα βαθύ δοχείο, χτυπάμε απαλά τους κρόκους των αυγών με το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Σε ένα άλλο δοχείο, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  4. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε τη μυζήθρα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαρέγκα και το μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  6. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
  7. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
  8. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και το ξαναβάζουμε στον σβηστό, αλλά ζεστό φούρνο μέχρι να το απορροφήσει.
  9. Αφήνουμε το κουσμερί να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Το απολαυστικό Εβραϊκό γλυκό μοιάζει πολύ με ένα σιροπιαστό τσιζκέικ και αποτελεί τη συμβολή των Ρωμανιωτών σε μια πλούσια γκάμα από σπιτικές λιχουδιές με βάση το τυρί που οι απανταχού Εβραίοι απολαμβάνουν κατά τη γιορτή του Σαβουότ.

Μετά τη μαγειρική...

Στα χρόνια των Οθωμανών, λέει ένας θρύλος, οι κάτοικοι της Πρέβεζας θέλησαν να εκδικηθούν τον Τούρκο διοικητή για την σκληρότητά του. Ένα βράδυ, άλειψαν ένα από τα καλντερίμια της αγοράς με σαπούνι και όταν ο τύραννος πέρασε, το άλογό του γλύστρισε και τον έριξε καταγής. «ΣΕΪΤΑΝ ΠΑΖΑΡ!» (αγορά του διαβόλου) αναφώνησε εκείνος οργισμένος και έτσι ονομάζεται μέχρι σήμερα το πιο διάσημο σοκάκι στη γραφική αγορά της παλιάς Πρέβεζας.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...