Πρεβεζα

Κουσμερί Πρέβεζας (τυρόπιτα)

Παραδοσιακή τυρόπιτα της Πρέβεζας, παραλλαγή της ηπειρώτικης αλευρόπιτας.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Κουσμερί Πρέβεζας (τυρόπιτα)
Πριν τη μαγειρική...

Στις προφορικές γαστρονομικές παραδόσεις, δεν είναι σπάνιο δύο εντελώς διαφορετικές συνταγές να μοιράζονται την ίδια ονομασία. Στην Ήπειρο, η λέξη κουσμερί σε άλλους θυμίζει γλυκό και σε άλλους αλμυρό. Το γλυκό είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό των Ρωμανιωτών Εβραίων, που είχαν σημαντική παρουσία στην πόλη της Πρέβεζας μέχρι τα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Το αλμυρό κουσμερί, πάλι, είναι μια ακόμα τοπική παραλλαγή της πιο απλής ηπειρώτικης πίτας, της περίφημης αλευρόπιτας ή «τεμπελόπιτας».

Κουσμερι ΠρεβεζαΣ (τυροπιτα)

Υλικά

  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 250 ml γάλα
  • 120 γρ. βούτυρο γάλακτος

Σημείωση: Το βούτυρο γάλακτος είναι εκείνο που βρίσκουμε συσκευασμένο σε βαζάκια. Δεν χρειάζεται λιώσιμο στο κατσαρολάκι, γιατί λιώνει μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα αραιό χυλό.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  3. Αλείφουμε ένα ρηχό ταψί με βούτυρο και απλώνουμε ομοιόμορφα τον χυλό.
  4. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
  5. Αφήνουμε το κουσμερί να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Όπως κάθε αγνή σπιτική τυρόπιτα, το κουσμερί Πρέβεζας απολαμβάνεται κρύο ή ζεστό, όλες τις ώρες της ημέρας και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως σνακ ή κέρασμα.

Μετά τη μαγειρική...

Μετά την επικράτησή του στη Ναυμαχία του Ακτίου επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, Αύγουστος Οκταβιανός, έχτισε μια ολόκληρη πολιτεία αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη. Η Νικόπολη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα και είναι σήμερα η μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Ο αχανής αρχαιολογικός χώρος της είναι γεμάτος από μοναδικά μνημεία μιας μεγαλοπρεπούς εποχής.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...