Πρεβεζα

Κουλούρα

Το πιο απλό και γρήγορο παραδοσιακό ηπειρώτικο ψωμί.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Κουλούρα
Πριν τη μαγειρική...

Σε παλαιότερες εποχές, στα ορεινά, οι άνθρωποι καλλιεργούσαν σιτηρά που ήταν πιο ανθεκτικά στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως το κεχρί και το καλαμπόκι. Έτσι, είχαν πάντα καλαμποκάλευρο με το οποίο έφτιαχναν πιο απλές παρασκευές απ’ ότι με το αλεύρι από σιτάρι που χρησίμευε π.χ. για φύλλο. Η καλαμποκίσια κουλούρα ήταν ένα ψωμί χωρίς μαγιά ή προζύμι (δηλαδή «αγίνωτο») που τρωγόταν είτε ζεστό είτε μπαγιάτικο βουτηγμένο σε γάλα.

Κουλουρα

Υλικά

  • 500 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 300 γρ. νερό
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Ελαιόλαδο (για το ταψί)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αναμιχθούν αρκετά. Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια και πλάθουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό καρβέλι.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  3. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα την κουλούρα.
  4. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  5. Σερβίρουμε την κουλούρα ζεστή για να την απολαύσουμε πριν κρυώσει και σφίξει.

Αυτό το καλαμποκίσιο καρβέλι ήταν κάποτε το πιο λιτό και οικονομικό ψωμί που μπορούσαν να φτιάξουν οι Ηπειρώτισσες όταν οι συνθήκες ήταν σκληρές και οι πρώτες ύλες δεν περίσσευαν για ξόδεμα.

Μετά τη μαγειρική...

Ακολουθώντας τη μαγευτική διαδρομή πλάι στον Καλαρρύτικο ποταμό, βλέπουμε ένα μοναστήρι να ξεπροβάλλει μέσα από έναν πανύψηλο βράχο. Το μονοπάτι που φτάνει στην πόρτα του είναι λαξευμένο στην πέτρα και στην άκρη του, υπάρχει μια κρεμαστή ξύλινη γέφυρα που κάποτε σηκωνόταν για προστασία από επιδρομείς. Στο βάθος της Μονής, βρίσκουμε ένα «μυστικό» σπήλαιο, άλλοτε καταφύγιο κατατρεγμένων και επαναστατών…

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...