Μετσοβο

Κασσιάτα (τυρόπιτα)

Παραδοσιακή τυρόπιτα του Μετσόβου που ξεχωρίζει για την απλότητα και την ιδιαίτερη τεχνική της.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Κασσιάτα (τυρόπιτα)
Πριν τη μαγειρική...

Το μυστικό της μετσοβίτικης τυρόπιτας που οι ντόπιοι ονομάζουν κασσιάτα βρίσκεται σε ένα επιπλέον βήμα πριν το ψήσιμο. Συνήθως, οι πίτες που γίνονται με φύλλο στρώνονται, γεμίζονται, σκεπάζονται και ψήνονται Η κασσιάτα στρώνεται, γεμίζεται, σκεπάζεται, διπλώνεται και ξαναπλώνεται με τα δάχτυλα. Με αυτόν τον τρόπο, φύλλο και γέμιση δεν ξεχωρίζουν παρά μόνο στο ιδιαίτερα απολαυστικό δάγκωμα.

Κασσιατα (τυροπιτα)

Υλικά

Στις ορεινές περιοχές, όπως το Μέτσοβο, η κτηνοτροφία αφορούσε κυρίως αιγοπρόβατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν από κατσικίσιο, πρόβειο ή ανάμικτο γάλα. Για να απολαύσουμε την αυθεντική κασσιάτα, λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πρόβειο βούτυρο και γνήσια ηπειρώτικη φέτα.

Για το χωριάτικο φύλλο:

 • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
 • 400 γρ. νερό, χλιαρό
 • 100 γρ. ελαιόλαδο
 • 25 γρ. αλάτι
 • 15 γρ. ξύδι

Για τη γέμιση:

 • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
 • 1 κιλό βούτυρο πρόβειο

Σημείωση: Για πιο αυθεντικό παραδοσιακό φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρό αλεύρι, αρκεί να το κοσκινίσουμε πρώτα. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

Εκτέλεση

 1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε τα υλικά για το φύλλο εκτός από το νερό (αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο και ξύδι) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
 2. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 17 ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε ανοίγουμε 17 λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
 3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
 4. Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο από το βούτυρο και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει.
 5. Στον πάγκο της κουζίνας, στρώνουμε 1 φύλλο, απλώνουμε λίγη θρυμματισμένη φέτα και ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα φύλλα εκτός από το τελευταίο φύλλο που σκεπάζει την πίτα. Τυλίγουμε την πίτα σε ρολό και το στρίβουμε με τα δύο χέρια έτσι ώστε να μοιάζει με πλεξούδα. Απλώνουμε την πίτα στο ταψί πιέζοντας με τα δάχτυλα ώσπου να το καλύψει όλο και αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο.
 6. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
 7. Αφήνουμε την κασσιάτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτή η ιδιαίτερη τυρόπιτα μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της χωριάτικης πίτας. Ταυτόχρονα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ικανότητας των γυναικών της Ηπείρου να φτιάχνουν μοναδικά εδέσματα με τα ελάχιστα υλικά.

Μετά τη μαγειρική...

Η κληρονομιά του Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα είναι διάσπαρτη σε όλο το Μέτσοβο, αφού ο, Μετσοβίτης στην καταγωγή, Ελβετός ευγενής κληροδότησε όλη την περιουσία του στον τόπο των παππούδων του. Ορόσημο της προσφοράς του είναι η μετατροπή του πατρογονικού αρχοντικού του 1661 σε λαογραφικό μουσείο, ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή των ντόπιων ανά τους αιώνες και φόρο τιμής στις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...