Ζαγορι

Φακόπιτα Ζαγορίου

Μια ιδιαίτερη παραδοσιακή ζαγορίτικη πίτα με πρωταγωνιστή τις φακές!
Ηπειρώτικο Πρωινό-Φακόπιτα Ζαγορίου
Πριν τη μαγειρική...

Στα ορεινά μέρη όπως τα Ζαγοροχώρια, τα λιγοστά όσπρια που παρήγαγε η κάθε οικογένεια ήταν σωστό χρυσάφι για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Η φακόπιτα ήταν ένας τρόπος να φτιάξουν ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα για όλους κάνοντας οικονομία στην πολύτιμη πρώτη ύλη. Το μυστικό της ζαγορίσιας εκδοχής ήταν το ενδιάμεσο φύλλο που προψήνονταν για να μην «παπαριάσει» μετά.

Φακοπιτα Ζαγοριου

Υλικά

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 γρ. νερό, χλιαρό
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι
  • 7 γρ. ξύδι

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. φακές
  • 6 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 αυγά
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Ρίγανη (κατά προτίμηση)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Σημείωση: Για πιο αυθεντικό παραδοσιακό φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρό αλεύρι, αρκεί να το κοσκινίσουμε πρώτα. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο. Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας που είναι πιο λεπτό, πρέπει να στρώσουμε 2-3 φύλλα για κάθε χωριάτικο φύλλο που αντικαθιστούμε.

Εκτέλεση

  1. Μια ημέρα πριν, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε αρκετό νερό, τις φακές, τη ρίγανη, τη δάφνη και το πιπέρι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα όσπρια. Ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι την επόμενη μέρα, να χυλώσει η γέμιση.
  2. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε τα υλικά για το φύλλο εκτός από το νερό (αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο και ξύδι) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
  3. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 5 ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε 5 λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
  4. Σε ένα δοχείο, χτυπάμε καλά τα αυγά.
  5. Τοποθετούμε την κατσαρόλα με τις φακές σε μέτρια φωτιά και όταν πάρουν μια βράση ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στον χυλό.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  7. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα φύλλο κόβοντας το τμήμα που περισσεύει. Το ψήνουμε για λίγο μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε στην άκρη.
  8. Στο ίδιο ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο και το λαδώνουμε. Στρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το λαδώνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με το ψημένο φύλλο, απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και στρώνουμε τα 2 τελευταία φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα και από πάνω.
  9. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για ? μέχρι να ροδίσει.
  10. Αφήνουμε την φακόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτό το δυναμωτικό ζαγορίτικο έδεσμα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός της παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας με ένα από τα πιο ωφέλιμα προϊόντα της μητέρας φύσης, την παντοδύναμη φακή!

Μετά τη μαγειρική...

Οι παραμυθένιες «κολυμπήθρες» ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο είναι ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα του Ζαγορίου. Με το πέρασμα των αιώνων, τα κρυστάλλινα νερά του ρέματος του Ρογκοβού έσκαψαν ένα μικρό φαράγγι μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα. Παράλληλα, λάξευσαν μια σειρά από εντυπωσιακές φυσικές πισίνες που υποδέχονται εκατοντάδες λουόμενους κάθε καλοκαίρι.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...