Μετσοβο

Χυλοπίτες

Τα παραδοσιακά Ελληνικά χειροποίητα ζυμαρικά, όπως τα έφτιαχναν στην Ήπειρο.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Χυλοπίτες
Πριν τη μαγειρική...

Αν και η καταγωγή της χάνεται στα βάθη των αιώνων, η τέχνη των σπιτικών χειροποίητων ζυμαρικών κατείχε πάντα εξέχουσα θέση στις ελληνικές τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, ανάμεσά τους και στην ηπειρώτικη. Όπως και αν ονομάζονται σε κάθε τόπο (π.χ. πέτουρα, γιουφκάδες, φλωμάρια κλπ.), οι χυλοπίτες είναι το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό ζυμαρικό (μαζί με τον τραχανά), ένα τέλειο συνοδευτικό για κάθε είδους κρέας ή σπιτική σάλτσα.

ΧυλοπιτεΣ

Υλικά

  • 250 γρ. γάλα πρόβειο ή ανάμικτο με κατσικίσιο
  • 5 αυγά
  • Αλεύρι γ.ο.χ. ή καλαμποκάλευρο (όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Νερό (όσο χρειαστεί)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, χτυπάμε καλά τα αυγά και ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μέτριας σκληρότητας, λεία ζύμη που δεν κολλάει. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε ισοπαχή φύλλα με τον πλάστη. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε ίσες λωρίδες.
  3. Αφήνουμε τις λωρίδες ζύμης σε σκιερό και ξηρό μέρος μέχρι να αποξηραθούν τελείως.
  4. Αποθηκεύουμε τις χυλοπίτες σε σακουλάκια ή βάζα, ολόκληρες ή σπασμένες σε μικρότερα κομμάτια.

Στις ορεινές περιοχές, οι νοικοκυρές έφτιαχναν τα ζυμαρικά τους στο τέλος του καλοκαιριού και τα αποθήκευαν για να έχουν όλο τον χειμώνα. Σήμερα, μπορούμε να φτιάξουμε τις χυλοπίτες μας ανά πάσα στιγμή και είτε να τις αποξηράνουμε είτε να τις φάμε φρέσκιες με μια ωραία σάλτσα.

Μετά τη μαγειρική...

Στα πιο άγονα ορεινά χωριά της Ηπείρου, η ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ήταν σχεδόν μάταιη. Για να επιβιώσουν, πολλοί ντόπιοι έγιναν χτίστες. Οργανωμένοι σε «μπουλούκια», δούλευαν σε όλη την Ελλάδα, φτιάχνοντας όνομα ως άφθαστοι αρχιμάστορες και τεχνίτες. Σήμερα, στο Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, στην Πυρσόγιαννη Κόνιτσας, μπορείς κανείς να μυηθεί στη συναρπαστική ιστορία και την σπουδαία τέχνη τους.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...