ΗπειροΣ

Χορτόπιτα με μυρωδικά

Παραδοσιακή ηπειρώτικη χορτόπιτα, αλλά χωρίς γλουτένη.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Χορτόπιτα με μυρωδικά
Πριν τη μαγειρική...

Στην ορεινή Ήπειρο, τα άγρια χόρτα ήταν ένας αληθινός διατροφικός θησαυρός που έφτανε για όλους και δεν στέρευε ποτέ, ακόμα και μέσα στη βαρυχειμωνιά. Μάλιστα, χόρτα όπως τα λάπαθα, που μαζεύονταν από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ήταν συνώνυμα της τροφής και δεν έλειπαν από καμία πίτα ή άλλη συνταγή με χορταρικά. Τα άγρια χόρτα και τα λιγοστά κηπευτικά έθρεψαν γενιές και γενιές ηπειρωτών μέσα σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και περιόδους μεγάλης πείνας.

Χορτοπιτα με μυρωδικα

Υλικά

Σε κάθε παραδοσιακή χορτόπιτα, χρειαζόμαστε την προσθήκη στη γέμιση ενός υλικού που θα τραβήξει τα περιττά υγρά. Εδώ, αυτόν το ρόλο παίζουν από κοινού ο τραχανάς και το καλαμποκάλευρο.

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. χωρίς γλουτένη
  • 200 γρ. νερό, χλιαρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2-3 σταγόνες ξύδι

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό σπανάκι
  • 1 χούφτα μυρώνια και καυκαλήθρες
  • 1 χούφτα λάπαθα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. τραχανάς χωρίς γλουτένη
  • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο χωρίς γλουτένη (ή σιμιγδάλι ψιλό χωρίς γλουτένη)
  • 50 ml ελαιόλαδο

Σημείωση: Για πιο αυθεντικό παραδοσιακό φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρό αλεύρι, αρκεί να το κοσκινίσουμε πρώτα. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο. Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας που είναι πιο λεπτό, πρέπει να στρώσουμε 2-3 φύλλα για κάθε χωριάτικο φύλλο που αντικαθιστούμε.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο (ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη, ξύδι, και νερό). Ανακατεύουμε με το χέρι και ύστερα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά.
  2. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ανοίγουμε 6 λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
  3. Πλένουμε καλά τα φρέσκα χορταρικά αφήνοντάς τα σε νερό για λίγα λεπτά και αλλάζοντάς το 3-4 φορές, μέχρι να βγει καθαρό. Ξεπλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ψιλοκόβουμε.
  4. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε τα χορταρικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αυγό, τη θρυμματισμένη φέτα, το ελαιόλαδο, τον τραχανά, το καλαμποκάλευρο (ή σιμιγδάλι ψιλό), το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  6. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα φύλλο. Λαδώνουμε και στρώνουμε το 2ο, ξαναλαδώνουμε και στρώνουμε το 3ο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και στρώνουμε τα 3 τελευταία φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα. Χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια χαράσσοντας την επιφάνεια με το μαχαίρι και ραντίζουμε από πάνω με λίγο νερό.
  7. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
  8. Αφήνουμε τη χορτόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτή η κλασική ηπειρώτικη πίτα απολαμβάνεται όλες τις ώρες της ημέρας και συνοδεύει ιδανικά τα διάφορα παραδοσιακά πιάτα της ορεινής γαστρονομίας με αρνάκι ή κατσικάκι.

Μετά τη μαγειρική...

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορικές διαδρομές στην ορεινή Ήπειρο είναι εκείνη που καταλήγει στη Φλέγγα, την υψηλότερη κορυφή του όρους Μαυροβούνι. Λίγο πριν το τέλος της διαδρομής και αφού έχουμε διασχίσει ένα παρθένο δάσος από ενδημικά δέντρα της Πίνδου, συναντάμε δύο πανέμορφες δίδυμες αλπικές λίμνες ή δρακόλιμνες, όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι, που μετατρέπουν το εκθαμβωτικό τοπίο σε παραμυθένιο!

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...