Ιωαννινα

Μπομπότα ηπειρώτικη

Το «ψωμί των φτωχών» από καλαμπόκι στην παραδοσιακή ηπειρώτικη εκδοχή του.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Μπομπότα ηπειρώτικη
Πριν τη μαγειρική...

Στις ορεινές περιοχές, η καλλιέργεια του καλαμποκιού ήταν πολύ διαδεδομένη λόγω της ανθεκτικότητάς του στις αντίξοες συνθήκες. Στην Ήπειρο, κάθε σπίτι είχε καλαμποκάλευρο με το οποίο έφτιαχναν πολλές διαφορετικές παρασκευές. Μία από αυτές ήταν και η ταπεινή μπομπότα που έγινε διάσημη στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, ως καθημερινή τροφή για τα βουτηγμένα στη ανέχεια ελληνικά νοικοκυριά.

Μπομποτα ηπειρωτικη

Υλικά

  • 750 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 250 γρ. Νερό, καυτό
  • 375 γρ. νερό, χλιαρό
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα δοχείο, χτυπάμε καλά τα αυγά.
  2. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το καυτό νερό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  4. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε ομοιόμορφα τον χυλό.
  5. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  6. Αφήνουμε τη μπομπότα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτό το τυρόψωμο από καλαμποκάλευρο είναι μια ενισχυμένη εκδοχή της ξακουστής μπομπότας. Το αντίστοιχο ψωμί της Κατοχής δεν είχε φέτα. Ήταν όμως πολύ θρεπτικό και γι’ αυτό συνέβαλλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της πείνας και της κακουχίας.

Μετά τη μαγειρική...

Κατά τον πόλεμο του ‘40, οι κάτοικοι του Περάματος Ιωαννίνων κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών. Εκεί, σκάβοντας το μαλακό χώμα για να προστατευτούν καλύτερα, ανακάλυψαν ένα στενό άνοιγμα που οδηγούσε σε ένα θαύμα της φύσης. Έτσι αποκαλύφθηκε το τριώροφο Σπήλαιο του Περάματος, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ποικιλόμορφα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...