Ζαγορι

Μπατσαριά

Η παραδοσιακή ηπειρώτικη χορτόπιτα σε μια από τις πιο «γενναιόδωρες» εκδοχές της.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Μπατσαριά
Πριν τη μαγειρική...

Άγρια χορταρικά και κηπευτικά εποχής, γαλακτοκομικά και σιτηρά είναι οι πρώτες ύλες που είχαν πάντα διαθέσιμες οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Ηπείρου. Ο πιο γρήγορος και χορταστικός τρόπος να τα συνδυάσουν ήταν μια πίτα που απαντάται σε πάμπολες παραλλαγές και με διαφορετικές ονομασίες από τόπο σε τόπο. Στην Ήπειρο ονομαζόταν μπατσαριά ή μπλατσαριά ή μπλατσάρα.

Μπατσαρια

Υλικά

Η παρακάτω εκδοχή της μπατσαριάς είναι από τις πιο πλούσιες, αφού περιέχει 5 διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα, γιαούρτι, μυζήθρα, φέτα και βούτυρο!

Για τη γέμιση:

  • 1 ½ κ. χορταρικά (σέσκουλα, σπανάκι, άγρια χόρτα, πράσα)
  • ¼ ματσάκι μαϊντανός
  • ¼ ματσάκι άνηθος
  • ¼ ματσάκι δυόσμος
  • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • ¼ του φλιτζανιού τραχανάς
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)

Για τον χυλό:

  • 1 κ. γάλα πρόβειο ή ανάμικτο με κατσικίσιο
  • 200 γρ. μυζήθρα
  • 200 γρ. γιαούρτι πρόβειο ή ανάμικτο με κατσικίσιο
  • 300 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150 γρ. βούτυρο
  • Νερό (όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)

Σημείωση: Χρησιμοποιούμε πάντα ρηχό ταψί (όπως το παραδοσιακό «σινί») για να βγει η αλευρόπιτα λεπτή και τραγανή. Εάν έχουμε μόνο βαθύ ταψί, προσέχουμε ο απλωμένος χυλός να μην ξεπερνάει σε ύψος το 1 εκ.

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα χορταρικά και τα μυρωδικά, αφήνοντάς τα μέσα σε νερό για λίγα λεπτά και αλλάζοντάς το 3-4 φορές, μέχρι να βγει καθαρό. Ξεπλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και τη μυζήθρα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  4. Αλείφουμε ένα ρηχό ταψί με λάδι, απλώνουμε ομοιόμορφα τον χυλό, κρατώντας μια μικρή ποσότητα στην άκρη, και στρώνουμε από πάνω τα χορταρικά και τα κρεμμύδια. Αραιώνουμε τον χυλό που κρατήσαμε με λίγο νερό και τον απλώνουμε πάνω από τη γέμιση.
  5. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
  6. Αφήνουμε την μπατσαριά να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτή η γενναιόδωρη σε αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα χορτόπιτα μας ταξιδεύει στα βάθη της Ηπείρου, αφού περικλείει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της ορεινής υπαίθρου.

Μετά τη μαγειρική...

Λίγα χιλιόμετρα από την Πρέβεζα βρίσκεται η Καμαρίνα, ένα από τα πολλά χωριά-μπαλκόνια της Ηπείρου με τη πανοραμική θέα και την πλούσια ιστορία. Στο γειτονικό Ζάλογγο, 60 ηρωϊκές Σουλιώτισσες προτίμησαν κάποτε να πέσουν στο γκρεμό με τα παιδιά τους παρά να παραδοθούν στα χέρια των Τούρκων κατακτητών. Ο μαρτυρικός «Χορός» τους έχει απαθανατιστεί στην άκρη του γκρεμού από τον αείμνηστο γλύπτη Γεώργιο Ζογγολόπουλο.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...