Πρεβεζα

Μπατσαριά Πρέβεζας

Η παραδοσιακή χορτόπιτα χωρίς φύλλο στην πρεβεζάνικη εκδοχή της.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Μπατσαριά Πρέβεζας
Πριν τη μαγειρική...

Τα χορταρικά του κήπου και τα άγρια χόρτα και μυρωδικά εποχής αποτελούσαν πάντα μια πολύ θρεπτική και ταυτόχρονα οικονομική πρώτη ύλη για τους ανθρώπους της υπαίθρου, ορεινής και πεδινής. Ένας απλός παραδοσιακός τρόπος να μετατρέψουν οι νοικοκυρές λίγα χορταρικά σε ένα χορταστικό γεύμα για όλη την οικογένεια ήταν ο συνδυασμός τους με έναν χυλό για την παρασκευή μιας αλευρόπιτας με χόρτα. Έτσι δημιουργήθηκε η μπατσαριά ή μπλατσαριά ή μπλατσάρα, μια πίτα με πολλές παραλλαγές και διαφορετική ονομασία σε κάθε τόπο.

Μπατσαρια ΠρεβεζαΣ

Υλικά

Το σκεπτικό πίσω από παραδοσιακές πίτες σαν τη μπατσαριά είναι να φτιάξουμε ένα θρεπτικό και γευστικό έδεσμα με τις πρώτες ύλες που έχουμε διαθέσιμες. Η επιλογή των χορταρικών και των αναλογιών τους σε κάθε συνταγή είναι ενδεικτική και έχει να κάνει με το τι χόρτα προτιμούμε ή βρίσκουμε στον κήπο ή την αγορά. Για παράδειγμα, η παρακάτω συνταγή περιέχει χλωρά σκόρδα που, συνήθως, τα βρίσκουμε στη λαϊκή στα μέσα της άνοιξης. Υπάρχει και μια παραλλαγή αυτής της πίτας με φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο, τα οποία έβγαιναν πάντα άφθονα σε κάθε κήπο.

  • 1,5 κιλό χορταρικά και μυρωδικά (σπανάκι, σέσκουλα, πράσα, κρεμμυδάκια φρέσκα, σκόρδα χλωρά, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθος, μάραθος)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ρύζι
  • 2 αυγά
  • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • Νερό (όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Σημείωση: Το ρύζι μπαίνει στην πίτα για να τραβηξει τα περιττά υγρά. Μπορεί να αντικατασταθεί με λίγο τραχανά ή πληγούρι.

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα χορταρικά. Τα αφήνουμε μέσα σε νερό για λίγα λεπτά και το αλλάζουμε 3-4 φορές, μέχρι να βγει καθαρό. Ξεπλένουμε καλά, στραγγίζουμε τα χορταρικά σε ένα σουρωτήρι και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε ένα δοχείο, χτυπάμε καλά τα αυγά.
  3. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε μέσα τα χορταρικά, τη θρυμματισμένη φέτα, το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε ένα άλλο βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  6. Αλείφουμε ένα ρηχό ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Απλώνουμε μια στρώση χυλό, συνεχίζουμε με τη γέμιση και σκεπάζουμε με μια δεύτερη στρώση χυλό.
  7. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.
  8. Αφήνουμε την μπατσαριά να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτή η πίτα είναι μια από τις πιο απλές και θρεπτικές της ηπειρώτικης παραδοσιακής κουζίνας. Όταν τη δοκιμάσουμε, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα πόση γαστρονομική αξία κρύβεται στις πιο ταπεινές πρώτες ύλες και τις πιο απλές παρασκευές.

Μετά τη μαγειρική...

Η Πρέβεζα και το Άκτιο, είναι σήμερα οι δύο πόλεις-φύλακες ενός απέραντου και πολύτιμου υδροβιότοπου. Στον Αμβρακικό κόλπο με τις 20 λιμνοθάλασσες και τα ατελείωτα φιόρδ, ζουν ή μετοικούν εκατοντάδες σπάνια ή απειλούμενα είδη, ανάμεσά τους και 150 αξιαγάπητα δελφίνια. Ακολουθώντας τις ακτές του, μπορεί κανείς να απολαύσει την απαράμιλλη ομορφιά και να βιώσει την επί αιώνες ευεργετική επίδραση της φύσης στη ζωή των περίοικων.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...