Μετσοβο

Αυγά στη λουπάτα

Αυγουλάκια στα κάρβουνα για κρύες χειμωνιάτικες νύχτες μπροστά στο τζάκι.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Αυγά στη λουπάτα
Πριν τη μαγειρική...

Στη γλώσσα των Βλάχων, η «λουπάτα» είναι το φτυάρι. Σ’ αυτή την προφορική συνταγή, η λέξη αναφέρεται στο μακρύ φτυαράκι που χρησιμοποιούσαν για να αναδεύουν τα κάρβουνα ή να μαζεύουν τη στάχτη από το τζάκι, που ήταν η αποκλειστική πηγή θέρμανσης κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα. Εκεί, στη φωτιά του, οι άνθρωποι έφτιαχναν διάφορα γρήγορα γεύματα, όπως αυτά τα ψητά αυγά, ώστε να μην απομακρύνονται καθόλου από τη ζεστασιά της.

Αυγα στη λουπατα

Υλικά

  • 2 αυγά
  • Ελαιόλαδο (για το αλουμινόχαρτο)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Τυλίγουμε το φτυάρι του τζακιού (λουπάτα) με αλουμινόχαρτο.
  2. Λαδώνουμε ελαφρά, τοποθετούμε επάνω τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Ψήνουμε στο τζάκι (δίπλα στη φωτιά) για λίγα λεπτά. Μόλις δούμε ότι τα αυγά είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και σερβίρουμε.

Επειδή τα αυγά δεν τρώγονται ξεροσφύρι, μπορούμε πάντα να τυλίξουμε λίγες φέτες ψωμί σε ένα αλουμινόχαρτο, να τις φρυγανίσουμε στη λουπάτα και να απολαύσουμε αυγά με καψάλα!

Μετά τη μαγειρική...

Στο Μέτσοβο, συναντάμε μοναστήρια και εκκλησίες που χρονολογούνται αρκετούς αιώνες πριν και αποτελούν ζωντανά μνημεία της ιστορίας του τόπου. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ναός της Αγίας Παρασκευής, του οποίου οι ρίζες θεωρείται πως φτάνουν ως την εποχή του Βυζαντίου. Στους αιώνες που μεσολάβησαν, ο ναός υποβλήθηκε σε αρκετές ανακαινίσεις κι εμπλουτίστηκε με σπάνιας αξίας ξυλόγλυπτα, ψηφιδωτά και αγιογραφίες.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...