Μετσοβο

Αρνάκι ρολό με Μετσοβόνε

Πρόβειο κρέας τυλιγμένο σε αμπελόφυλα και σιγομαγειρεμένο στο φούρνο.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Αρνάκι ρολό με Μετσοβόνε
Πριν τη μαγειρική...

Το 1947, ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας σύστησαν το Ίδρυμα Τοσίτσα, με σκοπό την οικονομική και πνευματική αναγέννηση του Μετσόβου, της κοινής ιδιαίτερης πατρίδας τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το ίδρυμα υλοποίησε δεκάδες έργα πνοής που αναμόρφωσαν κυριολεκτικά τον τόπο. Ένα από αυτά, ήταν και το τυροκομείο, που στελεχώθηκε από Μετσοβίτες που σπούδασαν την τέχνη στην Ιταλία. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το εμβληματικό καπνιστό τυρί της περιοχής, το απαράμιλλο Μετσοβόνε.

Αρνακι ρολο με Μετσοβονε

Υλικά

  • 2-2 ½ κιλά αρνίσιο μπούτι χωρίς το κόκαλο
  • 15 αμπελόφυλλα μεγάλα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. Μετσοβόνε, σε κομμάτια
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε νερό. Με μια τσιμπίδα, βουτάμε μέσα τα αμπελόφυλλα 2-3 μαζί, τα αφήνουμε 1-2 δευτερόλεπτα να ζεματιστούν, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα αμπελόφυλα και μετά τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
  2. Ανοίγουμε το αρνίσιο μπούτι στα δύο (σαν βιβλίο) με ένα κοφτερό μαχαίρι και το χτυπάμε με ένα σφυρί για κρέατα (ή ένα βαρύ τηγάνι) μέχρι να πλατύνει ομοιόμορφα.
  3. Απλώνουμε 2 λαδόκολλες στον πάγκο, τη μία πάνω στην άλλη. Στρώνουμε όλα τα ζεματισμένα αμπελόφυλλα και ακουμπάμε επάνω το κρέας. Αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τον μαϊντανό, τον άνηθο, το σκόρδο και το δεντρολίβανο.
  4. Πιάνουμε το κρέας μαζί με τα αμπελόφυλλα και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό χωρίς να αφήνουμε κενό. Λαδώνουμε καλά το ρολό απ’ έξω (τα αμπελόφυλλα), αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα. Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί.
  5. Αφήνουμε το ταψί με το ρολό στο ψυγείο για 1 ημέρα. Πριν το ψήσουμε, το αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
  7. Τοποθετούμε το ταψί στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
  8. Κόβουμε το ρολό σε ομοιόμορφες φέτες και σερβίρουμε με συνοδεία Μετσοβόνε.

Σ’ αυτό το ιδιαίτερο αρνάκι ρολό, ο συνδυασμός των ντόπιων υλικών (πρόβειο κρέας, αμπελόφυλλα και τυρί Μετσοβόνε) μας ταξιδεύει στο Μέτσοβο μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις της περιοχής.

Μετά τη μαγειρική...

Στη σύντομη διαδρομή από το Μέτσοβο προς τις μαγευτικές πηγές του ποταμού Αώου βρίσκεται το πιο παλιό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, οι Πολιτσιές. Μαζί με τα δύο πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα του Μετσόβου, το Καρακόλι και το Ανήλιο, υποδέχονται κάθε χειμώνα χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών σπορ. Μάλιστα, το Ανήλιο παραμένει ανοιχτό όλο τον χρόνο προσφέροντας πολλών ειδών ορεινές αθλητικές δραστηριότητες.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...