Ζαγορι

Αλευρόπιτα Ζαγορίου

Η πιο απλή παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα στη ζαγορίτικη εκδοχή της.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Αλευρόπιτα Ζαγορίου
Πριν τη μαγειρική...

Η αλευρόπιτα είναι μια πεντανόστιμη πίτα, σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής ηπειρώτικης γαστρονομίας, όπου λίγα υλικά έφταναν για το πιο νόστιμο και λαχταριστό έδεσμα. Γι’ αυτό και εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όσοι επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια αναζητούν να γευτούν την αυθεντική ζαγορίσια αλευρόπιτα που είναι λεπτή, τραγανή και μυρίζει αγνό βούτυρο και ντόπια φέτα!

Αλευροπιτα Ζαγοριου

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 αυγά
  • 1 ποτήρι του νερού γάλα
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • Νερό (όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι (κατά προτίμηση)
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση)

Σημείωση: Χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε ρηχό ταψί (όπως το παραδοσιακό «σινί») για να βγει η αλευρόπιτα λεπτή και τραγανή. Εάν έχουμε μόνο βαθύ ταψί, προσέχουμε ο απλωμένος χυλός να μην ξεπερνάει σε ύψος το 1 εκ.

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 ºC (ή στη μέγιστη διαθέσιμη θερμοκρασία) στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
    Αλείφουμε ένα μεγάλο και ρηχό ορθογώνιο ταψί με 20 γρ. βούτυρο και προσθέτουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και το αφήνουμε να «κάψει» καλά.
  2. Σε ένα βαθύ δοχείο, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα 2 αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε 200 γρ. από τη θρυμματισμένη φέτα και 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
  4. Σε ένα δοχείο, χτυπάμε καλά το 1 αυγό που έχει μείνει. Σε ένα πιατάκι, κόβουμε τα 30 γρ. βούτυρο που έχουν μείνει σε μικρά κομματάκια.
  5. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε τον ομοιόμορφα τον χυλό. Πασπαλίζουμε με τα 100 γρ. θρυμματισμένης φέτα που έχουν μείνει και ραντίζουμε την επιφάνεια με με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τα κομματάκια βουτύρου και περιχύνουμε με το χτυπημένο αυγό.
  6. Τοποθετούμε το ταψί στο μεσαίο ράφι, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 200 ºC και ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  7. Αφήνουμε την αλευρόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Αυτή η ξακουστή ζαγορίσια πίτα, σήμα κατατεθέν της περιοχής, είναι ένα έδεσμα για όλες τις ώρες και όλες τις εποχές με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Μετά τη μαγειρική...

Στο Δυτικό Ζαγόρι, σε ένα από τα παρθένα φυσικά τοπία της Ελλάδας, ανάμεσα σε απόκρημνες βουνοκορφές και πετρόκτιστα χωριά, δεσπόζει το Φαράγγι του Βίκου, το πιο βαθύ του κόσμου σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες. Είτε το θαυμάσεις από ψηλά, φτάνοντας σε ένα από τα πολλά φυσικά παρατηρητήρια, είτε το διασχίσεις με κάποιον οδηγό, το Φαράγγι του Βίκου είναι ένα επιβλητικό μνημείο φυσικής ομορφιάς που σου μένει αξέχαστο.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...