Μετσοβο

Αλευρόπιτα Μετσόβου

Η πιο απλή παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα στη μετσοβίτικη εκδοχή της.
Ηπειρώτικο Πρωινό-Αλευρόπιτα Μετσόβου
Πριν τη μαγειρική...

Η αλευρόπιτα είναι μια πίτα πολύ λιτή και εύκολη γι’ αυτό ονομάζεται και «τεμπελόπιτα» ή «προχειρόπιτα». Ήταν διαδεδομένη στις ορεινές περιοχές, όπου ακόμη και όταν έλειπαν οι εποχικές πρώτες ύλες, οι νυκοκοιρές είχαν πάντα στο κελάρι τους τυρί, βούτυρο και αυγά από τα ζωντανά τους. Η μετσοβίτικη παραλλαγή είναι μια από τις πιο απέριττες αλευρόπιτες, αφού περιέχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Αλευροπιτα Μετσοβου

Υλικά

 • 540 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
 • 600 γρ. νερό
 • 5 αυγά
 • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
 • 8 γρ. αλάτι
 • Ελαιόλαδο (για την επιφάνεια)
 • Βούτυρο (για το ταψί)

Σημείωση: Χρησιμοποιούμε πάντα ρηχό ταψί (όπως το παραδοσιακό «σινί») για να βγει η αλευρόπιτα λεπτή και τραγανή. Εάν έχουμε μόνο βαθύ ταψί, προσέχουμε ο απλωμένος χυλός να μην ξεπερνάει σε ύψος το 1 εκ.

Εκτέλεση

 1. Σε ένα δοχείο, χτυπάμε καλά τα αυγά και κρατάμε μια μικρή ποσότητα στην άκρη για το τέλος.
 2. Στα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε έναν ρευστό χυλό.
 3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στη λειτουργία «αντιστάσεις πάνω-κάτω».
 4. Αλείφουμε ένα ρηχό ταψί με βούτυρο και απλώνουμε ομοιόμορφα τον χυλό. Απλώνουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και το μείγμα αυγών που κρατήσαμε στην άκρη.
 5. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
 6. Αφήνουμε την αλευρόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Η μετσοβίτικη αλευρόπιτα απολαμβάνεται ζεστή ή κρύα, όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι ιδανικό συμπλήρωμα σε ένα δυναμωτικό πρωινό, τέλειο συνοδευτικό για όσπρια ή κρέας και λαχταριστό κέρασμα για φίλους και επισκέπτες.

Μετά τη μαγειρική...

Από τις πλαγιές της Πίνδου που περιβάλλουν το Μέτσοβο, πηγάζουν κάποια από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Τα πεντακάθαρα νερά τους έδιναν για αιώνες ζωή στα σπαρτά και τα κοπάδια των ντόπιων, ενώ με την ορμή τους κινούσαν τους νερόμυλους της περιοχής. Σήμερα, οι Μετσοβίτες απολαμβάνουν τη δροσιά τους στις 20 «αιωνόβιες» παραδοσιακές βρύσες που βρίσκονται διάσπαρτες στα σοκάκια του χωριού.

Ηπειρώτικο Πρωινό-Μετά τη μαγειρική...